top of page

OVER MIJ

Jacobine heeft zich na haar werk als headhunter ontwikkeld tot auteur en columnist van het Amstelveens nieuwsblad. Daarnaast is ze actief met de organisatie van culturele evenementen. Ze woont in Amstelveen en heeft twee schoolgaande zoons.

 

Altijd al schrijver willen worden?

Schrijven heeft altijd mijn interesse gehad. Net als lezen, dat ben ik blijven doen. Het schrijfvak nam ik echter pas serieus na mijn veertigste. Hoe dat kwam? Het idee om na mijn middelbare schooltijd de journalistiek in te gaan strandde. Twee keer werd ik uitgeloot. Uiteindelijk studeerde ik economie. En later psychologie.

 

Wat deed je voor je ging schrijven?

Jarenlang werkte ik als consultant bij EY en later begon ik samen met mijn man een headhuntersbedrijf. Ik bemiddelde hoogopgeleide financiële professionals, sprak veel mensen en benaderde ze voor vacatures. Die ervaring en de velen gesprekken helpen mij nu bij mijn research en het uitwerken van personages.

Hoe ben je begonnen?

Ik begon in 2014, eerst schreef ik een dag in de week, later werden dat er twee. Vanaf 2015 mocht ik voor het Amstelveens Nieuwsblad de wekelijkse column schrijven. Daardoor werd ik gedwongen mijn ‘schrijfspier’ te gebruiken. Voor mijn eerste manuscript volgde ik een workshop bij auteur Simone van der Vlugt en ik leerde van correcties van redacteuren. Mijn eerste manuscript werd afgewezen en ook het tweede werd niet gelijk geaccepteerd door een uitgever. Ik schreef stug door, leerde het boekenvak beter kennen en sprak met mensen over schrijven. Uiteindelijk werd mijn manuscript uit de zogenaamde ‘slushpile’ van uitgeverij Mozaïek gevist en werd mijn debuut, Zondebok, in april 2019 uitgegeven. Drie jaar later toonde uitgeverij HarperCollins Holland interesse en werd mijn tweede boek De roos van Napoleon uitgegeven. Dat was het begin van mijn schrijverscarrière. 

Wat zijn je hobby’s?

Ik sport wekelijks, houd van hardlopen, yoga en ben elke vrijdag in het Amsterdamse Bos voor bootcamp. Vaste prik. Als het kan spring ik op de fiets, wandel ik in de natuur, en in het voor- en najaar zit ik graag in de zon. Ook besteed ik veel tijd aan mijn kinderen, boefjes, waar ik veel van hou. Ik spreek graag af met vrienden, thuis of in een gezellig restaurant. Ik ga graag naar de bioscoop, bezoek theaters, concertgebouwen en ga met veel plezier naar kleinschalige muziekconcerten zoals die in Paradiso.

 

Over het Amstelveens Boekenfeest, klik hier.

 

Over Zondebok, inclusief recensies, klik hier.  

Jacobine van den Hoek - auteur

Jacobine van den Hoek

bottom of page