top of page

De roos van Napoleon

cover De roos van Napoleon def.jpg
'Wat doe jij nou?' Mijn vader hield zich vast aan de deurpost. Hij praatte met een dikke tong en zag er verhit uit. Zijn kniebroek was gescheurd.
Ik wist dat ik beter geen antwoord kon geven, maar deed het toch, in de hoop dat hij erom zou kunnen lachen. 'Zie je dat niet? Ik ben koningin Marie Antoinette.' Theatraal tilde ik de rok van mijn jurk op en maakte een diepe buiging.
Hij keek me met afschuw aan. 'Jij?' Moedeloos schudde hij zijn hoofd. 'Iemand als jij zal nooit een koningin worden.'

De Roos van Napoleon

Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar jaren geleden verlaten, ze staat er alleen voor. Bij aankomst blijkt het ook in Parijs onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten.

 

Intussen zoekt een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier naar geluk en erkenning. Net als Joséphine is hij geboren op een door Frankrijk gekolonialiseerd eiland en verloren geraakt in een snel veranderende wereld. Als hun wegen kruisen, verandert de geschiedenis.

 

Een onwaarschijnlijk mooi en waargebeurd verhaal over lotsverbondenheid.

Het boek is bij HarperCollins Holland verschenen, ligt nu bij de boekwinkels en is hier te bestellen.

Van den Hoek neemt de lezer samen met Joséphine mee door de opkomst en nasleep van de Franse Revolutie. Een boeiend verhaal, meeslepend verteld.

Gertrude Hoogendoorn, Amstelland Bibliotheken

*****

Jacobine bewijst zich opnieuw als verhalenverteller in deze roman over Napoleon en zijn geliefde Joséphine. Lezen, lezen, lezen.

 

Remco Houtepen en Maaike Rienks,

boekhandel Libris Venstra

bottom of page