top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Perslunch Simone van der Vlugt


Lunchen met een Italiaans tintje

Fietsend door het oude centrum van Amsterdam waan ik me bijna in het Italiaanse Florence, of Fiorenza, zoals het in 1396 heette. Ik ben op weg naar de perslunch van Ginevra, de nieuwste historische roman van bestsellerauteur Simone van der Vlugt. Bij binnenkomst staan de lange gedekte tafels klaar en word ik hartelijk ontvangen door haar redacteur Liesbeth. Het enige wat ik er nog bij hoef te denken zijn Italiaanse rode daken, dikke stadsmuren en torens die blikkeren in de zon, zoals omschreven in Ginevra.

‘Bij het opruimen van mijn werkkast vond ik een manuscript van dertien jaar geleden. Het was nog uit de tijd dat ik jeugdboeken schreef. Ik bladerde het door, en het verhaal van Ginevra, eigenlijk een Italiaanse legende zoals Romeo en Julia, maar dan met een vrolijker einde, sprak me opnieuw aan. Ik viel voor het plot van het verhaal, twijfelde niet en begon te herschrijven, terwijl mijn thriller De Doorbraak net bij de uitgeverij lag ter correctie. Je zult begrijpen dat na dertien jaar geen zin overeind bleef en het historische onderzoek heb ik ook helemaal opnieuw gedaan.’ Simone houdt de kaft van Ginevra vast alsof de bloedrode robijn om de hals van de vrouw op de voorkant een echte is. Het is duidelijk, ook dit boek is met zorg en liefde geschreven. Over het verhaal kan ze niet veel vertellen zonder iets te verraden, maar ze verklapt wel de gedwarsboomde liefde van Ginevra voor Antonio. Verder komt de pest in het verhaal voor en natuurlijk de Italiaanse geschiedenis van Fiorenza. Met ‘buon appetito’ beëindigt Simone haar welkomstwoord, waarna ik verlekkerd naar de heerlijke hapjes kijk.

Met een tafel vol boekenliefhebbers kan het niet anders dan dat onze gesprekken al snel over taal gaan. Anouk van de Boekenkrant vertelt over vele fouten die ze vaak in menukaarten vindt. We lachen er hartelijk om. Verderop wisselen journalisten van de Telegraaf, de Margriet en het Nederlands Dagblad vakantie-ervaringen uit. Tanja Hendriks, uitgever bij AmboAnthos, toont in elke gast interesse en Simone vertelt hoe ze met haar vormgever Janine Jansen in de weer is geweest om een waarheidsgetrouwe omslag te creëren.

We proosten met prosecco, geven bordjes door en worden aan het einde verblijd met een exemplaar van Ginevra. Aan de gezichten te zien heeft iedereen een leuke tijd gehad. Toch heeft restaurant Mappa nog een verrassing in petto; een bord vol Italiaanse zoetigheid wordt voor ons op tafel gezet. Het water loopt me meteen in de mond. Een goede afsluiter voor de presentatie van een mooi boek. Jacobine van den Hoek Ginevra Uitgegeven door AmboAnthos

Verschijningsdatum: 31 mei 2017 Bekijk ook het vlogje dat Simone van der Vlugt en Jacobine van den Hoek maakte voor de perslunch.

bottom of page