top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Eerste aanbeveling


De aanbeveling voor mijn manuscript door een professional uit het boekenvak geeft me vleugels. Nu moet ik alleen nog goed leren vliegen.

Aanbeveling

Jacobines Onderhuidse krachten in Amsterdam (werktitel) brengt het Amsterdam uit de zestiende eeuw overtuigend tot leven aan de hand van kleine details en goed uitgewerkte personages. De dialogen komen naturel over, elk van die personages heeft ze een eigen manier van denken en spreken meegegeven, en bovendien een duidelijke drijfveer (voor mij van cruciaal belang om me in een fictief personage te kunnen – en willen – verplaatsen).

Het verhaal heeft er geenszins onder te lijden dat het grootdeels op waargebeurde feiten is gebaseerd, wat bij fictie weleens een begrenzing kan zijn. In dit geval biedt het een verrijking: de religieuze verschillen en spanningen uit die tijd bieden een spiegel voor de spanningen van nu. Het verhaal verzandt nergens in een overdaad aan details, noch aan een tekort aan vaart. Het biedt bovendien goed uitgewerkte thema's als jaloezie, liefde en lust. Bij de onderdanigheid die Gerrit voelt ten opzichte van zijn (slimmere en knappe) vrouw voelde ik me plaatsvervangend ongemakkelijk. Wat ik dus als compliment bedoel.

Vooral het detailgebruik (wat betaalde men voor een appel, hoe werd er ontbeten, hoe kleedde men zich – en welke martelmethoden werden gebruikt) brengen het verhaal en de setting tot leven. Knap schrijfwerk.

Het manuscript heeft potentie: er zit een thriller-element in (wie heeft die weeskinderen vergiftigd) en er kronkelen diverse emoties door elkaar, zoals schuld, jaloezie, schaamte, haat en angst. Dat maakt het een bontgekleurd verhaal. En een bonus dat ze het historisch-getrouw heeft gehouden, zónder 'verplichte' (dus saaie) scènes tot gevolg.

Redacteur Rob Steijger schreef op eigen initiatief een aanbeveling voor mijn historische roman.

Zijn woorden geven mij moed om mijn manuscript aan te bieden bij uitgeverijen, waarbij ik hoop dat zij net zo enthousiast reageren als Rob Steijger.

Meer over mij en de achterflap van mijn geschreven manuscript vind je hier.

Rob Steijger is een gerenommeerde manuscript redacteur en werkt op freelancebasis voor zowel schrijvers als uitgevers.

Hij werkt onder meer voor A.W. Bruna Uitgevers, Boekerij, HarperCollins en The House of Books.

http://fzeven.nl/

bottom of page