top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Recensie Izar - Carlo Groot


Toen ik Izar in de boekhandel zag liggen dacht ik: met het onderwerp heb ik niet veel, ik behoor vast niet tot de doelgroep. Niets is minder waar!

Het verhaal gaat over hoop, liefde, over emoties die pieken en dalen, over verwachtingen die niet uitkomen en over verwerking van verdriet. Thema’s waar iedereen mee te maken krijgt, waardoor het boek me bij de strot pakte en me raakte, zoals Komt een vrouw bij de dokter van Kluun dat jaren geleden ook deed. Carlo Groot bevindt zich overdag in de masculiene wereld van reclame. Een wereld waarin het woord ‘papadag’ belachelijk is; ‘kinderachtig’, noemt hij het. Door het diepe verlangen van zijn vrouw Lisette breekt Carlo’s weerstand om te proberen kinderen te krijgen. Als Lisette niet zwanger wordt, overtuigt ze hem om met behulp van ivf zwanger te worden. Een proces dat Carlo met veel humor beschrijft. Zwangerschappen volgen. De wereld van Carlo verandert in een razendsnel tempo.

Het verhaal over Izar moet eruit, dat merk je aan elke zin. Carlo schrijft mooi, rauw en puur over gevoelige onderwerpen en ongemakkelijke situaties. Wanneer hij beschrijft hoe vrienden op heftige gebeurtenissen reageren voel ik me schuldig; ook ik had zo’n reactie kunnen geven.

Zijn humor, de ongekuiste beschrijvingen, de liefde. Alles in dit boek zorgt ervoor dat ik het aan iedereen zou willen aanraden. Normaal doe ik niet aan sterrenkwalificaties; ieder boek staat uiteindelijk op zichzelf en kan niet altijd met een ander worden vergeleken, vooral niet als het een ander genre betreft.

Voor Izar maak ik een uitzondering.

Zondag 16 juli spreekt Jacobine van den Hoek met Carlo Groot over zijn boek in Salon Ruigoord, Ruigoord 36 in Amsterdam. Kom ook!

Meer informatie vind je hier.

304 pagina's

ISBN: 978 90 5759 845 6

bottom of page