top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco: Enter van Willem Asman en De Wolkenmuzikant van Ali Bader

Enter, Willem Asman Het CPNB meldde laatst dat er steeds meer thrillers van Nederlandse bodem gelezen worden. Dat klopt wel. Er zijn dan ook gewoonweg erg goede thrillerschrijvers in Nederland. Willem Asman is er één van, dat bewijst hij zeker met zijn thriller Enter. Wat een verhaal mensen. Ontzettend spannend, vol verrassende plotwendingen. De karakters zijn levensecht en mede daardoor raak je als lezer direct betrokken bij de hoofdrolspeelster.

Een vrouw was jaren geleden getuige in de VS tegen haar criminele man. Ze komt in een getuigenprotectieprogramma naar Nederland. Dan ontdekt haar dochter dat haar vader niet dood is, ze gaat op zoek maar wordt bij haar zoektocht een busje ingetrokken. De moeder raakt logischerwijs in paniek en belt het noodnummer dat haar ooit is gegeven, maar dan blijkt dat niemand haar daar kent.

Enter is het eerste deel van een trilogie. Dat is goed nieuws want dit boek is goed. Nee niet on-Nederlands goed. Die uitdrukking bestaat niet meer. Gewoon ontzettend, ontzettend goed!

bestellen bij Libris Venstra : www.venstra.nl/9789026338519 Ambo Anthos uitgevers

De Wolkenmuzikant, Ali Bader

Ali Bader is geboren in Bagdad en woont in Brussel.

Het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel.

In deze kleine fraaie roman neemt Ali Bader je mee in een reis door het leven van Nabiel. Nabiel is Cellist in Irak maar daar wordt zijn muziek door de salafisten niet gewaardeerd. Sterker nog. Ze vernielen zijn instrument en hij besluit te vluchten naar het westen en arriveert in Brussel. Het is niet wat hij had verwacht. Het gras is er niet groener; het is er vuil, smerig, lawaaiig. Het is er nog erger dan in zijn eigen stad Bagdad. De oorspronkelijke inwoners klagen over hun land maar eisen wel dankbaarheid van de vluchteling dat hij mag wonen in hun mooie land. Er zijn zelfs Salafisten die geld eisen voor de Moskee.

De Wolkenmuzikant is een prachtig geschreven verhaal over teleurstelling en hoe dat de mens kan vormen, een boek over tegenstellingen en waarheid. De toon en stijl zijn helder en strak, zonder onnodige franje. Alsof je meekijkt door een krasvrij net door de glazenwasser gelapte ruit. Een fraaie kleine waardevolle roman, ja, misschien eigenlijk wel een juweeltje te noemen.

Bestellen bij Libris Venstra: www.venstra.nl/9789491921322 Jurgen Maas Ef & Ef Media

Iedere week bespreekt Remco Houtepen boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker met Henk Mouwe bij Omroep MAX, NPO5.

bottom of page