top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco: Het monster van Essex van Sarah Perry en De gloriedagen van mijn vader van Marcel Pagnol.

Het monster van Essex, Sarah Perry Een boek over een monster behoort niet meteen tot mijn favoriete onderwerpen. Maar dit boek heeft wel zo’n bijzonder fraai omslag dat ik het toch even oppakte toen we het een tijdje terug binnenkregen. Ik las de eerste regels en werd eigenlijk meteen gegrepen door hele mooie ronde zinnen met schitterende ritmiek.

Een jongeman loopt bij Essex naar de de rivier in de nacht. Hij ziet het water plots bewegen. Meeuwen vliegen op. Het water verstilt om daarna nog een keer in beweging te komen en dan meent hij een langzaam bewegend iets te zien. De jongen wordt een dag later gevonden.

Loch Ness heeft zijn monster en er was een tijd dat Essex er ook een had. Sarah Perry schreef deze roman toen ze daarover hoorde. Het verhaal gaat over een weduwe, Cora, die van London naar Essex vertrekt om het monster te zoeken. Ze komt in contact met een dominee die het maar niks vindt dat ze het geloof in dat monster aanwakkert. Maar langzaam groeit er iets… Een historische roman, eind 19e eeuw, over liefde, vriendschap, ‘vrouwzijn’ en sociale misstanden. Mooie verhaallijnen die naadloos op elkaar aansluiten. En dan de taal. De zinnen zijn heel mooi golvende geschreven. De vertaling is echt goed. Kortom laat je niet weerhouden door iets als een monster, laat je verleiden, als niet door mij dan door de waanzinnig mooie omslag.

De gloriedagen van mijn vader, Marcel Pagnol Dit jaar gaan wij niet naar ons geliefde Frankrijk. Gelukkig vond ik een boek dat mij meenam naar de Provence, Marseille, het land van de lavendel.

Het boek is al van 1957, werd verfilmd en nu 60 jaar later brengt de Geus het nogmaals uit. En terecht! Dit autobiografische verhaal is Pagnols prozadebuut geweest, hiervoor schreef hij toneelteksten en regisseerde hij films. Het is geen groot verhaal, maar juist klein en intiem. En precies daarom zo fraai en charmant. De jonge Marcel Pagnol komt met zijn ouders op het platteland van de Provence en wordt verliefd. Op het landschap, de geuren en kleuren, en de tijd met zijn broer en het eenvoudige gezinsleven. In deze eerste roman eert Pagnol zijn vader. Mooi voor iedereen en zeker voor de francofiel. Singel Uitgeverijen / Uitgeverij De Geus Bestellen bij Libris Venstra: www.venstra.nl/9789044539011

Iedere week bespreekt Remco Houtepen, boekhandel van het jaar, boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker met Henk Mouwe en Manüela Kemp bij Omroep MAX, NPO5.

bottom of page