top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco: Flip van Marjan Berk en Geschiedenis van geweld van Edouard Louis.

Flip, Marjan Berk

Als Marjan Berk onze winkel inloopt valt mij altijd haar stem op. De ietwat schorre stem met levenslustige hogere accenten. Het stemt me altijd vrolijk.

Flip gaat over de man van Duifje. Flip is dood en 'zit' gecremeerd in een cocktailshaker die Duifje zonder dat iemand het weet altijd bij zich heeft. Ze praat ook met hem en lacht met hem. Haar beste vriendin Rika komt er achter en praat er met haar over. Eigenlijk stelt ze dat het niet goed is. Dat ze verder moet. Zij verbiedt Duifje zo verder te gaan. Het is in eerste instantie afschuwelijk, maar zoals het in het leven is, een ogenschijnlijk doodlopende weg kan soms juist een verrassende wending brengen. Marjan Berk loopt al even mee natuurlijk maar in dit boekje is ze heerlijk vitaal. Korte hoofdstukken, een toon die bij haar stem past, mooie luchtige accenten, waardoor je met veel plezier het verhaal tot je neemt. Uitgeverij Atlas Contact Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Geschiedenis van geweld, Edouard Louis

Een autobiografisch verhaal dat keihard binnenkomt. Edouard Louis, pas 25 jaar oud, beschrijft hoe hij in 2012, Kerstavond, een mooie indrukwekkende Algerijnse jongen tegenkomt. Ze raken aan de praat en hij neemt hem impulsief mee naar zijn huis. Daar bedrijven ze de liefde maar dan slaan bij Reda opeens de stoppen door en verkracht hij de hoofdpersoon. Vrienden halen Edouard over een aanklacht in te dienen bij de politie. Dat doet hij ook.

Het verhaal begint vanuit zijn eigen perspectief maar al snel verhuizen we naar zijn zus die het verhaal vertelt aan haar zwijgende man terwijl Edouard meeluistert. En deze vertelstijl zorgt ervoor het verhaal heel dicht op je komt. Zij brengt ook de juiste nuancering in het verhaal. Legt uit en toont parallellen waar dat nodig is.

Deze auteur doet in Frankrijk veel stof op waaien. Hij komt uit een eenvoudig milieu. Hij kon gaan studeren en is in elitaire kringen terechtgekomen. Kringen waar politiek taal is, debat is, maar niet echt als urgent gevoeld wordt. Zijn familie stemt op Le Pen. Politiek is voor hun van levensbelang, politiek betekent of je naar de tandarts kunt, een dagje naar zee of wat je eet. Hij begrijpt hen maar kan het zelf zo niet voelen. Zijn achtergrond maakt het verhaal nog mooier. Want Edouard Louis is niet zo elitair als zijn familie hem ziet, leren we. Hij begrijpt juist heel goed waar de dader vandaan komt. Maar vooral zien we wat geweld doet met het slachtoffer. Hoe hij zijn kamer waar het gebeurde keer op keer tot bloedens toe reinigt. Hoe hij verlangt naar iemand die verder vraagt wanneer hij 'nee' antwoordt op de vraag ‘of het goed gaat’.

Het boek is , weten we inmiddels door de werkelijkheid ingehaald; Reda is op basis van DNA opgepakt. Eduard Louis wilde uiteindelijk niet meewerken aan de vervolging, want die vervolging ziet hij als instandhouding van dat geweld. En dat wil hij doorbreken.

Indrukwekkende, knap geschreven pageturner. Gruwelijk hoogstandje.

Uitgeverij De Bezige Bij Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Iedere week bespreekt Remco Houtepen, boekhandel van het jaar, boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker met Henk Mouwe en Manüela Kemp bij Omroep MAX, NPO5.

bottom of page