top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco: Waterscheerling van Rascha Peper en Van wie is dat skelet van Henri Cap, Raphaël Martin en Renaud Vigourt.

Waterscheerling, Rascha Peper Rascha Peper, werkelijke naam Jenneke Strijland, overleed veel te vroeg in 2013 aan Alvleesklierkanker. Ze liet een mooi oeuvre na.

Uitgeverij Querido heeft zojuist De waterscheerling opnieuw uitgebracht. Ooit is het verschenen als Nieuwjaarsgeschenk in 2004, maar toen is het boek kennelijk aan mijn neus voorbijgegaan.

Waterscheerling is een sprookje voor volwassenen in de lijn van de gebroeders Grimm. Stella verdwijnt plots op haar 18e verjaardag. Op het erf van haar ouderlijk huis staat een waterput en de deksel ligt eraf. Het verhaal gaat, dat onder in de put een vrouw zou huizen, een kinderlokker. Wanneer het huis door de ouders is verlaten laat een vriend van Stella, heimelijk verliefd, zich aan een touw zakken in de put. Wanneer blijkt dat het touw te kort is valt hij steeds verder en verder om uiteindelijk in een onderwaterwereld terecht te komen. En ja, dan vindt hij Stella, maar krijgt hij haar mee terug?

Ik besprak al eens de twee schitterend uitgegeven boekjes Irundina van Hella S. Haasse en De dageraad van Annejet van der Zijl. Mooi gebonden, stofomslag en fraai geïllustreerd door Sylvia Weve. Waterscheerling is door Querido in diezelfde lijn uitgegeven, echt een juweeltje. Een verhaal over de pijn van verloren geliefdes, een mooie heldere stijl waarmee Rascha Peper de lezer lijkt te betoveren. En niet op de laatste plaats, prachtig geïllustreerd door Sylvia Weve. Dus houdt u van mooie verhalen, mooi uitgegeven boeken, of kent u iemand die nog steeds van sprookjes houdt? Dan is Waterscheerling een ideaal cadeau voor haar, hem of uzelf!

Uitgeverij Querido (Singel uitgeverijen)

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Van wie is dat skelet? Henri Cap, Raphaël Martin en Renaud Vigourt

Wanneer je in Frankrijk de kinderboekenhoek van een boekhandel bezoekt dan valt toch wel op hoe fraai veel Franse prentenboeken zijn. Soms zijn ze zo mooi dat je vreest dat kinderen er niet 1-2-3 door zullen worden aangetrokken. Dit boek is oorspronkelijk Frans, en ontzettend mooi. Ik weet zeker dat kinderen vanaf een jaar of 8, 9 tot 99 dit boek fantastisch zullen vinden.

Ik kan mij herinneren dat ik als kind een skelet van een muisje of een vogel vond en mee naar huis nam, of op vakantie een keer de schedel van een schaap. Machtig interessant. Dit boek neemt je mee door de wereld van skeletten, botten, kraakbeen, geweien, hoeven en levensgevaarlijke hoorns. Een boek over het hoe en waarom welk wezen loopt zoals het loopt. Een boek vol flappen, vragen en natuurlijk antwoorden. Een boek bomvol weetjes.

De Franse biologen en tekenaars die aan de basis staan van dit boek hebben er een grappig, prikkelend geheel van gemaakt. Kortom, oma’s, opa’s, mama’s en papa’s neem dit boek ter hand. Ik weet zeker dat het kind met wie u dit boek gaat bekijken en lezen net zo enthousiast zal zijn als uzelf!

Gottmer Kinderboeken Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Iedere week bespreekt Remco Houtepen, boekverkoper van het jaar, boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker met Henk Mouwe en Manüela Kemp bij Omroep MAX, NPO5.

bottom of page