top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Presentatie De doorbraak - Simone van der Vlugt


Hoeveel creatieve geesten hebben deze deur opengeduwd, vraag ik me af als mijn vingers het zware hout raken. Verwijdden hun ogen, net als de mijne, bij het zien van de witmarmeren hal, en de met klatergoud en kunst behangen kamer van uitgever Mai Spijker? De entree bij uitgeverij Prometheus geeft je een gevoel alsof je bijzonder bent. Uitverkoren. Doorgebroken.

Laat dat nu net de titel zijn van Simone van der Vlugt’s nieuwe thriller.

In de hal wacht Simone haar gasten op. Ze voelt zich zichtbaar thuis bij haar nieuwe uitgever. Terwijl ik haar feliciteer wordt ons gesprek onderbroken door een oudere heer, hij is klein, zijn schouders licht gebogen, maar zijn blik opvallend scherp. Mompelend drukt hij Simone een envelop in de hand en laat ons daarna met rust. Later hoor ik dat dat Bert Bakker was, de voorganger van Mai Spijkers, en icoon van Prometheus.


Mai Spijkers en Simone van der Vlugt

Als iedereen voorzien is van een drankje spreekt Mai Simone onder de kroonluchter toe. Trots maakt hij bekend dat De doorbraak op de tweede plaats is binnen gekomen in de CPNB Bestseller top 60. Naast me klapt schrijfster Esther Verhoef glunderend in haar handen. Mano Bouzamour fluit. Iedereen gunt Simone haar succes. Als het gejuich verstomt spreekt Mai verder. ‘Jij bent ondanks jouw succes altijd zo gewoon gebleven,’ merkt hij op. 'Met Simone kun je afspraken maken. Dat maken we wel eens anders mee onder onze auteurs.' Ik probeer Spijkers blik te volgen, maar hij verraadt niet naar wie hij verwijst. Bewonderd spreekt hij Simone toe en eindigt met: ‘I hope this is the beginning of a beautiful friendship'.


Kim de Boer en Simone van der Vlugt

Na de lovende woorden neemt Simone de microfoon in haar hand en vertelt ze over de druk die ze voelde. ‘Ik had een verantwoordelijkheid, wilde mezelf waarmaken. Uiteindelijk heb ik geschreven zoals ik het altijd deed.’ Daarna prijst ze haar – maar liefst – twee redacteuren Monique Postma en Marieke van Oostrom: ‘Ik ben trots en blij met jullie.’ Verder vertelt ze dat ze met het idee van De doorbraak in haar hoofd liep toen ze Kim de Boer tegenkwam, die derde bij de allereerste Voice of Holland was geworden. Voor haar research nam Simone zangles bij haar, en sprak ze met Karin Bloemen, Marco Borsato, Edsilia Rombley en Nick en Simon. Later schreef Kim speciaal voor Simone het lied The hard way, dat ze op deze avond aan ons laat horen.


Jacobine van den Hoek en Simone van der Vlugt

De sfeer zit er goed in als we na de presentatie naar de tuin lopen. We praten na, drinken nog een wijntje en Simone is bereid om met mij nog een vlogje te maken.

Intussen ben ik in De Doorbraak begonnen en, zoals bij alle boeken van Simone van der Vlugt, word je direct in het verhaal gezogen en bouwt ze spanning optimaal op. Ik ben benieuwd hoe het verhaal afloopt.

***

Meer interviews en vlogjes met Simone van der Vlugt vind je hier.

Volg Simone op Facebook of Twitter. Volg Jacobine van den Hoek op Facebook of Twitter.

De doorbraak is uitgegeven door Uitgeverij Prometheus, augustus 2017.

bottom of page