top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco: Hoe alles mocht beginnen van Thomas Verbogt en Gelukkig hebben we de foto's nog van Marcel Langedijk.

Hoe alle moest beginnen - Thomas Verbogt Na ‘Als de winter voorbij is’ lag de lat hoog. Wat een mooi verhaal was dat. Kan Verbogt daaroverheen? Is het te evenaren? Ja. Ja! Verbogt toont ons vier stukken uit het leven van een jongen en zijn buurmeisje. Op twaalfjarige leeftijd verhuist het meisje met haar vader en zijn nieuwe liefde, de moeder is overleden, naar Italië. De jongen blijft achter. Zo begonnen ze. Verbogt weet als geen ander de lezer met een paar woorden een beeld te schetsen, je in een kamer, een park of in een bos te plaatsen. Hij raakt, ontroert op een lichtvoetige, want nooit zwaarmoedige wijze. Zonder een leeg verhaal te bieden. Nee er is altijd die extra laag. Voor mij is hij de koning van het nostalgische verhaal. Ik las het op vakantie twee keer. De eerste keer te gulzig, ik verorberde de letters en pagina’s alsof ik bang was dat ze zouden verdwijnen voordat ik ze had kunnen lezen. De tweede keer nam ik iets meer tijd, genoot ik nog meer van de mooie zinnen, de beelden, de ontroering. Op het einde van het verhaal, na de begrafenis van zijn moeder ontmoeten ze elkaar weer. Er is eindelijk tijd om erachter te komen ‘Hoe alles moest beginnen.’ Het boek bracht mij een aangename stilte, een aangename rust, zo fraai, zo delicaat, zo waar. Mensen, Thomas Verbogt schreef al boekenplanken vol en verdient nu eindelijk dat grote publiek. Lees Verbogt!

Gelukkig hebben we de foto’s nog – Marcel Langedijk (Journalist)

Een waar gebeurd verhaal dat al veel discussie heeft opgeleverd. Mark is de broer van Marcel. Een veertiger, alcoholist. Er was een tijd dat de buitenwereld hem zag als succesvol, getrouwd, twee zonen, de ideale zoon. Maar Mark blijkt in zijn hoofd al lang ziek te zijn en te vluchten in de alcohol. Vlak na de geboorte van Markel zijn dochter is er na lange tijd weer contact tussen de broers en Mark vertelt Marcel dat hij goed nieuws heeft: hij is bezig met het regelen van zijn dood, hij heeft euthanasie aangevraagd. De alcohol heeft zijn lichaam vernield en de diverse klinieken en opnames hebben zijn kop niet beter kunnen maken. Hij is op, geestelijk en lichamelijk. Marcel wil het niet geloven, kan het zich niet voorstellen, het kan niet, het mag niet, er moet een andere weg zijn, maar het is toch waar, en uiteindelijk volgt ook daadwerkelijk de dag dat het gaat gebeuren. Dit boek toont helder hoe een jong mens tot dit eind kan komen. Marcel Langedijk beschrijft de gang van zaken helder, wisselt zijn verhaal af met fragmenten uit een dagboek van Mark. Zoals Marcel zegt is het rauw zonder franje. Het toont hoe de familie van ontkenning, rouw uiteindelijk berusting vindt. En misschien zelfs begrip voor hun zoon, hun broer. Mark was ziek, zo ziek dat niemand meer wist hoe hem te helpen. Interessant is ook hoe Marcel reageert op mensen die op dit leed veroordelend hebben gereageerd. En één vraag blijft, hoe goed leer je iemand ooit kennen? Waarom durven we vaak de mensen die ons het dichtstbij staan niet echt in onze ziel te laten kijken? Uitgeverij Q - Bestel dit boek bij boekhandel Libris Venstra

Iedere week bespreekt Remco Houtepen, boekhandel van het jaar, boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker met Henk Mouwe en Manüela Kemp bij Omroep MAX, NPO5.

Meer recensies of blogs over de boekenwereld lezen? Volg Facebookpagina Boekenwereld.

bottom of page