top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco: De wafelfabriek van Roman Helinski en Dag poes! van Mies van Hout.

De wafelfabriek - Roman Helinski Zijn tweede roman. Een wafelfabriek. Alles gaat zijn gangetje. De voornamelijk dames die er werken schuiven om het half uur van taak naar taak. De oude 'keurmeester' Wammes genaamd, en alcoholist, bedient dag in dag uit de ovens. De dames wonen, bijna, allemaal in dezelfde wijk. Ze doen alles samen, de dagelijkse routine biedt voldoende om niet ontevreden te zijn.

Tot de directeur op een dag een nieuwe magazijnmedewerker introduceert: een Pool, Arka Narovski, twee meter, ex-militair. Hij weet vooral de dames wanneer hij spreekt rode wangen te geven, ze hangen aan zijn lippen. Hij charmeert. Dan komt er een dag dat de directeur Wammes ontslaat omdat hij veel te laat komt opdagen als gevolg dronkenschap, dit na een opmerking van Arka dat de directeur dit wangedrag toch niet kon tolereren? Wie is er nou eigenlijk de baas? Arka mobiliseert echter na het ontslag alle werknemers; ‘Wammes is één van hen! Nu is het Wammes, morgen de rest?’ Iedereen volgt hem. De fabriek ligt plat, opstand! Maar wat drijft hem eigenlijk?

De wafelfabriek is een boek dat lekker wegleest. Een heldere stijl zonder poespas. Helinski geeft de karakters misschien hier en daar zelfs karikaturaal weer, zonder dat het stoort. Het is functioneel in het verhaal, maar het zorgde ervoor dat ik tijdens het lezen zeker wel wat gegrinnikt heb. Maar het boek is meer dan alleen grappig, het verhaal toont vooral hoe een charismatisch leider een groep kan meenemen door zijn woorden. Tot het misgaat. Het boek zou eerst De valse profeet als titel meekrijgen, maar het boek gaat eigenlijk niet om Arkan, maar juist om de dames, de massa. De titel is daarom denk ik terecht aangepast. De wafelfabriek is echt een verrassend plezierig boek, geen poespas, recht toe recht aan. Een vlot geschreven, en ook nog eens zinnig verhaal. Wat wil je nog meer?! Lees dit boek! Hollands Diep uitgevers. Bestel dit boek bij boekhandel Libris Venstra hier. Dag Poes - Mies van Hout

Ik ben vooral een hondenman. Maar ik heb niks tegen poezen, behalve de lucht van de kattenbak en de jeuk die een groot deel van deze dieren in mijn ogen en neus teweegbrengt. Toch vind ik dit een erg fraai prenten-, poëzieboek. Een prentenboek voor kinderen, maar zeker ook voor kattenvrienden en -vriendinnen. Mies van Hout weet de gezichtsuitdrukking van poezen en hun lichaamshouding goed te raken, dat is echt voor iedereen herkenbaar. Naast elk portret staat een gedicht van Koos Meinderts, Hans en Monique Hagen, Bette Westera of Sjoerd Kuyper. Heerlijke gedichtjes. Mag ik er snel één laten lezen van Koos Meinderts? Hij sluit aan bij het weer van vandaag: Hondenweer! Heb ik dat weer dit is toch geen buitje meer. De regen komt met bakken neer. Dit is wat je noemt HONDENWEER! Ik ga gauw naar binnen bij de kachel liggen spinnen. Je begrijpt, de kat ernaast is met recht een verzopen kat, schouders afhangend, sippe blik. Heerlijk! Kortom pracht boek voor kinderen maar zeker voor alle poezenvrienden en vriendinnen!

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Bestel dit boek bij boekhandel Libris Venstra hier.

Iedere week bespreekt Remco Houtepen, boekhandelaar van het jaar 2017, boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker met Henk Mouwe en Manüela Kemp bij Omroep MAX, NPO5.

Meer recensies of blogs over de boekenwereld lezen? Volg Facebookpagina Boekenwereld.

bottom of page