top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tip Remco Houtepen: De laatste dagen op Ellis Island, van Gaëlle Josse en Karrevrachten pennevruchten van Kees van Kooten.

De laatste dagen op Ellis Island - Gaëlle Josse

Tientallen jaren kwamen de stoomschepen vol immigranten, uit met name Europa, aan op Ellis Island bij New York. De mensen werden gekeurd. Lichamelijk en geestelijk.

Het is 3 november 1954 en over een paar dagen sluit het centrum voorgoed. Directeur John Mitchel is de laatste persoon op het eiland en hij besluit de laatste dagen die hij hier doorbrengt te gebruiken om zijn herinneringen aan al die mensen, van wie velen nog dagelijks bijna levensecht aan het voeteinde van zijn bed verschijnen, op te schrijven.

Uiterlijk was hij een harde man die zich gedegen van zijn taken kweet, maar ook hij was mens.

Natuurlijk over zijn vrouw die overleed tijdens een tyfusepidemie, omdat een kapitein van een schip de besmetting verzweeg. Maar ook het verhaal van de Italiaanse Nella op wie hij als weduwnaar meteen verliefd raakte en voor wie hij alles overhad om haar en haar broer toe te laten. En vooral hoe dat verkeerd afliep. Hoe hij zich daarbij voelde.

Maar nu moet hij weg. Terug naar de plaats waar hij opgroeide, terwijl hij liever zou blijven op deze plek met verhalen. Misschien verkiest hij liever de eenzaamheid, boven het onbekende van de wereld die verder ging.

De Francaise Gaëlle Josse, heeft een fraaie heldere stijl. Ze raakt je, de wijze waarop ze van John Mitchel een aimabel, sympathiek man maakt is knap. De wijze waarop hij ‘spreekt’ over de mensen die aankwamen op zijn eiland doet goed, hij toont zich mens. Je begint hem steeds meer te begrijpen en te waarderen. Ook is het een mooi en aangrijpend verhaal over de immigranten van Amerika. Hoe ze aankwamen, hoe ze moesten wachten op dat oordeel: ja of nee. De wijze waarop ze jou als lezer in het begin al meetrekt door zeer krachtig te beschrijven hoe de mensen aan wal komen in hun goede goed, soms met kinderen op de arm, maar allemaal vol hoop en angst, dat grijpt je aan, is dusdanig dat het je niet meer loslaat.

Een fictief verhaal als een oude film, misschien al tig keer mogen zien en die nog steeds bekoort, zo’n verhaal, zo’n boek. Lezen!

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier. Uitgeverij De Geus/ Singel Uitgeverijen.

Karrevrachten pennevruchten, van Kees van Kooten

Tsja wat moet ik zeggen. Een kloek werk. Stoeptegel. Loodzwaar. Voor op de koffietafel. Zo nu en dan in bladeren, terugdenken aan al die geniale uitzendingen van van Kooten en de Bie. Vol bekend werk en nog niet eerder uitgegeven stukken en stukjes, gelardeerd met foto's en knipsels.

Karrevrachten vol klein en groter geluk van zijn zolder.

Kortom heeft u iets met die man? Met zijn pennevruchten en andere werk? Dan is er maar één optie ... ren naar de winkel! :-)

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Iedere week bespreekt Remco Houtepen, boekhandelaar van het jaar 2017, boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker met Henk Mouwe en Manüela Kemp bij Omroep MAX, NPO5.

Meer recensies of blogs over de boekenwereld lezen? Volg Facebookpagina Boekenwereld.

bottom of page