top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco Houtepen Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers en Het geheime leven van Henri Pick van David Foenkinos.

Onder een hemel van sproeten - Alex Boogers Een boek waar ik echt naar uit heb gekeken verschijnt vandaag. Begin september kreeg ik van uitgeverij Podium een print van het zojuist ingeleverde definitieve manuscript, 283 paginas, de nieuwe roman van Alex Boogers. Ik besprak al eerder Alleen met de Goden. Het mooiste boek dat in 2015 verscheen, bekroond met de Boekhandelsprijs en shortlisted voor de Libris Literatuurprijs.

Over Onder een hemel vol sproeten mocht ik natuurlijk nog niets zeggen. Maar vandaag mag dat wel. Is het wat? Ja zeg ik met grote uitroeptekens. Het is meer dan wat! De woorden en karakters wisten me weer echt te raken. Cor en Claire. Cor verzorgt zijn dementerende vrouw. De beelden die hij schetst, de laatste dagen van Claire. Mijn oma stief op gelijksoortige wijze. Ik zag het precies zo voor me, het bevochtigen van de lippen. Zijn ervaringen op de vaart, het vervagen van Claire, Cor in de duinen op zoek naar een ijsvogel, de liefde voor zijn hond. Twee echte mensen, twee levensechte mooie lieve karakters. Ik sloot ze in mijn hart. En dan Amy, haar trauma, het is haar verhaal. Haar liefde voor de kunsten. Haar stiefvader. De vriendin. Haar ontmoetingen met Cor. Een reddend paard in de duinen. En haar kunst en haar wijze van verdwijnen. En dan nog Harvey de sterke zwijgende vriend, die als een schaduw, een beschermengel Amy begeleidt. Ik was best een beetje bang van te voren, wat zou het worden? Dit boek is breder dan zijn vorige werk denk ik. Ja het telt op, maar de som is meer. Een pleidooi voor de kunsten, literatuur. De ongelijke kansen voor minderheden bij Harvey, de soms uitzichtloosheid van de arbeider in de persoon van haar stiefvader en moeder. En helaas op dit moment ook nog eens uitermate actueel door de aanranding. Waar in Alleen met de Goden het ritme mij greep en vooral de ene hoofdpersoon mij diep raakte, weet dit boek me met zowel Amy, Harvey en Cor en Claire te raken. Mooie echte mensen. En ja ook weer dat verslavende ritme. Onder een hemel van Sproeten deed mij meer. Ik voelde meer. Het ontroerde. Een Boogers in kwadraat.

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier. Uitgeverij Podium

Het geheime leven van Henri Pick - David Foenkinos

Een bijzonder aangenaam verhaal. Ook van Foenkinos besprak ik eerder het boek Charlotte waarin hij de lezer meenam in het verhaal van de Joodse schilder Charlotte Solomon. En duidelijk was zijn liefde voor haar en voor haar werk. En juist die liefde voel je ook weer terug in dit bijzondere verhaal. In Bretagne begint een bibliothecaris een afdeling nooit uitgegeven boeken. Een ieder die ooit een verhaal schreef maar bij alle uitgevers nul op het rekest kreeg, mag het manuscript een plekje geven op de planken. Na zijn dood raakt deze afdeling een beetje in de vergetelheid tot er een jonge uitgeefster in het dorp komt samen met een schrijver, tevens haar geliefde, wiens debuut jammerlijk mislukte. Zij horen van deze bibliotheek en stuiten op een manuscript van een geniaal verhaal. Geschreven door Henri Pick, de twee jaar geleden overleden Pizzabakker van het dorp. Zijn vrouw weet van niets en kan zich niet voorstellen dat haar man, die nooit las en slechts boodschappenbriefjes schreef ooit dat verhaal had kunnen typen, maar toch is het verhaal geschreven en zijn naam staat erbij getypt. Het boek wordt uitgegeven, en is een groot succes, mede natuurlijk door het verhaal eromheen. Het verhaal van de bibliotheek en de Pizzabakker. Want is het succes van een verhaal alleen afhankelijk van sec het verhaal? Of is het ook het verhaal eromheen? De auteur, zijn voorgeschiedenis, zijn mystiek? Het verhaal kent vele verrassingen, goed uitgewerkte karakters, is mooi, is een ode aan de letteren, voelt lichtvoetig, is soms grappig en zit vol liefde. Maar vreest niet! Het is zeker geen niemendalletje. Heerlijk boek!

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Meer boekentips en blogs en vlogs over de boekenwereld vind je hier.

bottom of page