top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco De heilige Rita van Tommy Wieringa en Zwarte gaten van Marcel Vonk.

De heilige Rita - Tommy Wieringa

Ik rook niet. Toch kan ik me voorstellen dat wanneer je een gewone filtersigaret laat volgen op een kreteksigaret je even moet wennen. Even die scherpte uit je systeem moet verliezen. Om daarna toch ....

Tommy Wieringa met ‘De heilige Rita’ las ik opvolgend aan Boogers zijn boek Onder een hemel van sproeten. Dat was even wennen. Een andere componist, een andere ritme. Een verhaal dat zich in aanvang langzaam ontrolt. Wieringa neemt ons mee naar de Oostgrens waar hij vandaan komt. Een dorpje wat in de loop der tijd is veranderd. Paul Krüzen woont als zonderlinge vrijgezel met zijn vader in een klein dorp, geen pinapparaat, wel een wolf. De vader wilde eigenlijk een groot gezin, niet vanwege zijn liefde voor kinderen maar ze woonden per slot van rekening aan een drukke weg. Op een dag begin jaren '70 stortte er een Rus in een vliegtuigje neer achter het huis. Gevlucht uit Rusland. Deze man blijkt het paard van Troje, wanneer deze er uiteindelijk met de moeder vandoor gaan. Tevens lijkt dit de start van een stroom aan Chinezen die de boel over lijken te nemen in het dorp. Hedwiges, vermeend miljonair, is een zo mogelijk nog zonderlinger persoon en vriend van Paul. Met deze man gaat Paul, wiens gevoel voor erotiek de basis vond in de films van Emanuelle, zo nu en op verre vakanties. Daarnaast bezoeken ze regelmatig een bordeel om in de armen van de Zuid-Amerikaanse Rita, de beschermheilige van alle buitenbeentjes in het dorp een fijne avond te hebben. Dan een noodlottig voorval. Angst en wantrouwen slaat toe.

De heilige Rita staat vol mooie vondsten en scherpe beelden. Ik denk dat Tommy Wieringa dit boek met veel plezier geschreven heeft. Het plezier spat er eigenlijk wel van af. De heilige Rita is een origineel, interessant, ontroerend, boeiend, goed geschreven verhaal vol heerlijke zinnen. Na Joe Speedboot en Dit zijn de namen echt weer een boek waarmee duidelijk is, Wieringa is een van de grotere schrijvers van dit moment. Kortom Boogers gelezen, ga door met Wieringa.

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier. De Bezige Bij

Zwarte gaten - Marcel Vonk.

Marcel Vonk is wat de uitgever Amsterdam University Press noemt een wetenschaps-popularisator. Ik ben geen kenner op dat vlak. Maar dat wat we daarboven allemaal zien en ook niet zien blijft toch iets fascinerends hebben. Die zwarte gaten. Het blijft me wat eng in de oren klinken. Maar wat is dat nou precies. Kun je als leek daar überhaupt iets over snappen?

Marcel Vonk (famile van Freek?) doet in dit boek een poging in zo begrijpelijk mogelijke taal ons er iets over te leren. Het blijft wel een serieus en verantwoord boek. Een boek vol illustraties. En, niet onbelangrijk, ook nog eens origineel en prachtig uitgegeven. Ik denk dat een ieder met enige interesse in die gaten daarboven, het heelal, aan dit boek een mooi cadeau heeft. Soms gaat het goed de diepte in, het is geen Donald Duck en de zwarte gaten, per slot van rekening.

Kortom ligt hier je interesse, dan is dit echt een heel mooi en fijn boek om die interesse om te zetten naar weten!

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier. Amsterdam University Press Michiel van der Drift

Iedere week bespreekt Remco Houtepen, boekhandelaar van het jaar 2017, boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker bij Omroep MAX, NPO5.

Meer recensies of blogs over de boekenwereld lezen? Volg Facebookpagina Boekenwereld.

bottom of page