top of page
  • Remco Houtepen

Boekentips Remco Houtepen


Deze week tipt Remco Harnas van hansaplast van Charlotte Mutsaers en Het geheime leven van de koe van Rosamund Young.

Harnas van hansaplast - Charlotte Mutsaers Charlotte Mutsaers heeft toch al aardig wat werk op haar naam staan maar wist nooit helemaal door te breken. Haar nieuwe boek zou daar verandering in kunnen brengen.

Begin van deze eeuw overlijdt haar zonderlinge jonge broertje op 51- jarige leeftijd. Kluizenaar, hij wordt gevonden in het zwaar vervuilde ouderlijke huis waar hij is blijven wonen na het overlijden van de ouders. Ze vinden hem zonder broek, tussen stapels porno. Wanneer de Charlotte in het verhaal met haar zus het huis gaat opruimen vinden ze aan een balk op zolder een mannetje van roze hansaplast, in het midden staat met zwarte stift, IK. Een pleistermannetje, pleisters plak je over de wond maar de wond blijft. Wat een hard beeld van je broertje.

Een Harnas van hansaplast is een bizar verhaal met afgrijzen, een schaterlach maar vaak ook zachte ontroering en een traan.

Het verhaal berust voor een belangrijk deel op de werkelijkheid maar is daar geen letterlijke weergave van. Het is een roman. In een roman wordt de werkelijkheid per definitie geweld aangedaan. De auteur schept een nieuwe waarheid, die dan ook de waarheid van het boek is. Er is veel over dit boek gezegd, ook door Charlotte Mutsaers zelf, en ik denk niet op een hele handige wijze. Maar zie het zo, de meeste auteurs willen niet precies aangeven waar de werkelijkheid begint en eindigt in een roman, dat is hun magie, hun manier om jou als lezer te grijpen, aan het denken te zetten, mee te nemen in hun wereld. De ene auteur wordt kwaad en zal geen antwoord geven wanneer gevraagd wordt naar wat waar is en wat niet, een ander geeft een antwoord waar zij/hij in verstrikt raakt. De vraag behoeft geen antwoord voor de ware lezer en zou dus eigenlijk niet gesteld moeten worden.

Ik pleit voor dit boek, een zoektocht naar het verhaal van een gezin, waarom worden we wie we zijn geworden. Dit boek is gewoonweg knettergek en knettergoed geschreven.

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier. Uitgeverij Das Mag

Het geheime leven van de koe - Rosamund Young

Rosamund Young heeft met haar familie een boerderij in Engeland. Het is een boerderij waar de dieren al tientallen jaren vrij rondlopen. Haar ouders waren de eerste ecologische boeren van Engeland. Hoewel er meer dieren leven op de boerderij, als varkens en kippen, zoomt ze in dit ontzettende leuke boekje in op de koe. Het geheime leven van de koe. De koeien kunnen op de boerderij naar buiten, of naar binnen, wanneer ze dat willen. Ze kunnen vrienden maken of anderen ontlopen als ze er niets mee hebben.

Rosamund vertelt in diverse anekdotes hoe de dieren een karakter blijken te hebben, hoe ze soms al vanaf kalfs-af-aan de dikste vrienden zijn, hoe ‘families’ elkaar negeren, hoe dom de ene koe is en hoe kien de ander. Of hoe de voorliefde voor appels het gedrag van een koe kan bepalen.

Het is natuurlijk een pleidooi voor biologisch boeren en biologisch vlees eten. Maar schrik niet, de lichtvoetige liefdevolle anekdotische stijl maakt het een boek voor iedereen die zich koeienliefhebber noemt, zeg maar zoals ik. En dan staan er ook nog leuke en mooie foto’s in, en op, want het omslag was voor mij al raak. Het geheime leven van de koe leest lekker weg en maakt je vooral blij. Blij als een huppelend kalf.

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Iedere week bespreekt Remco Houtepen, boekhandelaar van het jaar 2017, boeken die hem zijn opgevallen in de uitzending WekkerWakker bij Omroep MAX, NPO5.

Meer recensies of blogs over de boekenwereld lezen? Volg Facebookpagina Boekenwereld.

bottom of page