top of page
  • Remco Houtepen

Tips Remco Houtepen


Deze week tipte Remco weer twee boeken aan de luisteraars van Manuëla Kemp en Henk Mouwe bij Tijd voor Max.

Mazzel tov - Margot Vanderstraeten

Mijn leven als werkstudente bij een Orthodox-Joodse familie

Het boek is al even geleden verschenen. Toch wilde ik het boek nog tippen. Niet per se omdat het kort geleden op de Boekenbeurs in België is beloond met de prijs Beste Religieuze Boek van 2017. Maar meer omdat het vooral een heel leuk en interessant boek is voor ons allemaal.


Tijdens haar studie voor vertaler werkt Margot Vanderstraeten, met een Iraanse geliefde, bij een Orthodox Joodse familie in Antwerpen. Zes jaar lang heeft zij de taak de vier kinderen te begeleiden bij hun schoolwerk. Samen met Margot neem je een kijkje achter de schermen van een wereld die normaal gesproken verborgen is voor buitenstaanders. Daarnaast zie je hoe Margot met vooral twee van de kinderen een steeds sterkere band opbouwt. Zo sterk dat de band nog steeds bestaat, ondanks dat de kinderen deels in Amerika en Israël wonen.

De toon is prettig en de stijl van het verhaal is zacht, het is ook zeker literair, ze zal de vele conversaties ongetwijfeld voor een deel aan haar fantasie hebben onttrokken. Margot verbaast zich over gewoontes, tradities, opvattingen en vooroordelen. Vooroordelen aan haar kant maar niet minder om die van de Orthodoxe familie. En dat doet ze kritisch. Ze stelt vragen en plaatst in context. Maar altijd respectvol. Naast het getoonde respect ervaar je als lezer een heleboel liefde, de groeiende vriendschap spat van het papier af.

Het verhaal laat zich lezen als een soort familiedagboek en doet wat toon en stijl denken aan haar smaakvolle roman Mise en Place uit 2009. Zoals in de pers te lezen viel over Mazzel Tov: ‘Ze was een mens tussen mensen’. Prachtig.

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier. Uitgeverij Atlas Contact

Liever horen we onszelf - Renate Dorrestein

Kort verhaal, uitgeven in een prachtige reeks van Uitgeverij Querido, waarvan ik al eerder o.a. De dageraad van Annejet van der Zijl en Irundina van Hella S. Haasse besprak. Mooie gebonden boekjes, met stofomslag die daar bovenop ook nog eens schitterend geïllustreerd zijn door Sylvia Weve.

De jonge fotografe Mila vindt de liefde Dennis van haar leven. Ze doet alles om hem gelukkig te maken, ook als hij een van zijn buien heeft. Maar dan verdwijnt hij op een dag spoorloos. Het zeilschip waarmee hij woedend is vertrokken, wordt onbemand teruggevonden. Heeft hij een ongeluk geënsceneerd om met de noorderzon te kunnen verdwijnen, of is er iets anders aan de hand? Ze besluit bij haar schoonmoeder te wachten op meer nieuws of zijn terugkomst.

Het is echt een cadeautje. Een liefdesverhaal. Een verhaal over een rouwende schoonmoeder en haar schoondochter, de strijd om wie 'hem' eigenlijk het beste kende. Dit laatste geeft het een mooie spannende psychologische lading. Een verhaal over verwachtingen, wat we zelf als waarheid gaan zien en wat we zouden wensen. Het liefst horen we onze eigen verhaal.

Samen met de mooie illustraties echt een aanwinst op de reeks!

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Singel Uitgeverijen

Meer tips van Remco Houtepen vind je hier. Of volg hem op Facebook.

bottom of page