top of page
  • Remco Houtepen

Tips van Remco


Remco Houtepen tipt deze week: Meteoor van Karel Čapek en Het volle leven, van Klaas Driebergen en Dick de Boer.

Meteoor van Karel Čapek Het moet een jaar of 10 terug geweest zijn dat ik een ander boek van de Tjeschische schrijver Čapek las, Een doodgewoon leven.

Een verhaal over een spoorwegbeamte die besluit zijn eigen levensverhaal op papier te zetten en er dan bij lezing achter komt dat hij soms veel te gehaast leefde en dat zijn herinneringen niet echt een consistent verhaal opgeleverd hebben. Een mooi filosofisch verhaal met fraaie melancholische sfeerbeschrijvingen.

De Wereldbibliotheek publiceert nu ook de roman Meteoor. Čapek publiceerde deze roman al in 1934, 4 jaar voor zijn dood.

Een vliegtuigje stort neer en de enige overlevende belandt zwaargewond en in coma in een ziekenhuis. Volledig in verband gewikkeld gaat deze man de boeken in als X. Wie is X? Wie zijn wij? In eerste instantie kijken we mee met een verpleegster die ons een idee geeft over wie X zou kunnen zijn. Daarna laat een medepatiënt zijn licht schijnen en vervolgens gaat een schrijver aan de haal met de identiteit van X. Maar wie is X echt? In hoeverre benadert de optelsom van de perspectieven wie we werkelijk zijn? Is het zoeken naar houvast hetzelfde als de werkelijkheid bevatten? Meteoor is een fijne filosofische roman. Čapek schrijft met een frisse heldere stijl en legt op subtiele wijze humor in zijn zinnen, beelden en karakters. Zeer leesbaar en gewoon mooi boek!

Bestel dit boek bij Venstra hier.

Uitgeverij Wereldbibliotheek Het volle leven, Marten Toonder, alle korte verhalen - Klaas Driebergen / Dick de Boer

Samen met Dick de Boer behoort Klaas Driebergen wel tot DE kenners van Toonder. In dit boek hebben zij alle korte verhalen samengebracht die, voor zover bekend, geschreven zijn door Toonder. Met als hoogte punt een nog onbekend verhaal, De laatste dans Het korte verhaal is überhaupt een mooi genre. Even tussendoor of vlak voor het slapen gaan je hersenen uit het ritme van waar je mee bezig bent of was halen, even de fantasie aan het werk zetten, een herstart. Altijd goed. En dat geldt ook voor de verhalen van Toonder. Zoals de heren de Boer en Driebergen op hun site melden; 'Deze verhalen tonen de verbeeldingswereld van Toonder in de volle breedte: van avonturenverhalen die zich afspelen in exotische oorden als Latijns-Amerika, via dierenfabels à la Fontaine, tot magisch realistische vertellingen en kolderiek nonsensproza.' Voor de Toonder fans een absolute must, maar vreest niet! Een ieder kan van deze verhalen genieten.

Remco Houtepen tipt wekelijks bij WekkerWakker van Omroep MAX in de uitzending bij Manuëla Kemp en Henk Mouwe twee boeken.

Meer tips van Remco Houtepen? Klik hier.

bottom of page