top of page
  • Remco Houtepen

Tips van Remco


Remco Houtepen tipt deze week: Een winter in Wenen van Petra Hartlieb en Thornhill van Pam Smy. Twee boeken die een beetje buiten zijn 'zone' liggen, maar die het zeker verdienen om in het spotlicht gezet te worden.

Een winter in Wenen - Petra Hartlieb

De laatste dagen hebben we eindelijk weer eens mogen ervaren wat sneeuw is. En sneeuw valt er ook in Een winter in wenen.

Een jong dorps meisje Marie, begin vorige eeuw, zoekt haar heil in de stad Wenen. Uiteindelijk kan ze terecht als kindermeisje bij een arts, Herr Doktor Arthur Schnitzler in een prachtig groot herenhuis.

Op een echte winterdag, het sneeuwt, stuurt Herr Doktor Arthur Schnitzler Marie naar de boekhandel om een bestelling voor hem op te halen. Ze komt bij de boekhandel aan en treft daar de jonge boekverkoper Oskar. Hij lijkt meteen onder de indruk van haar. Helaas is het boek nog niet gearriveerd maar hij belooft het boek bij Herr Doktor langs te brengen, zodra het er is. En dat doet hij ook. Maar hij neemt tegelijkertijd een extra boek mee, een mooie dichtbundel voor Marie. De boodschap is duidelijk, hij wil haar beter leren kennen. Jullie begrijpen het is dit decor waar ik al door gegrepen werd. Het is een heerlijk verhaal voor een winterdag, buiten koud, binnen de kachel aan. En dan jezelf mee laten slepen in een liefdesverhaal. Geen hoogstaand literair werk, gewoon even weg, weg van nu, naar een tijd zonder internet, een tijd waar alles zonder haast ging. Een tijd van kindermeisjes, en de Herr Doktors. Gewoon ‘effe’ lekker.

Cactusbook - De Vrije Uitgevers

Thornhill - Pam Smy Illustrator

Een heel bijzonder boek. Een boek met twee vertelperiodes, en vertelwijzes, de ene in dagboekvorm de andere is getekend.

De eerst, geschreven lijn is van Mary. Het is 1982 Mary woont in het grote statige weeshuis Thornhill. Ze heeft er geen fijne tijd en is vooral bang van Jane. De tweede lijn is getekend. Ella, zij verloor haar moeder en kwam met haar vader in 2017 naast het leegstaande weeshuis te wonen. Op een dag ziet zij een meisje in het leegstaande huis. Ze gaat op onderzoek uit en vindt het dagboek van Mary. De dagboekdelen zijn erg aangrijpend. De getekende delen sluiten mooi aan bij het verhaal. Pam Smy heeft deze twee echt naadloos met elkaar verweven. Het verhaal is duister en ontroerend met een verrassend eind.

Een indrukwekkende jeugdroman gemixt met een beeldverhaal, voor mensen vanaf een jaar of 13, denk ik, tot 99! Eigenlijk een parel voor (bijna) iedereen.

Dit boek is te bestellen bij Venstra

Uitgeverij Ploegsma

Remco Houtepen tipt wekelijks bij WekkerWakker van Omroep MAX in de uitzending bij Manuëla Kemp en Henk Mouwe twee boeken.

Meer tips van Remco Houtepen? Klik hier.

bottom of page