top of page
  • Remco Houtepen

Tips van Remco Houtepen


Deze week tipt Remco Houtepen De Woestijn, van Jorge Baron Biza en Natuurdagboek van Nescio.

De Woestijn - Jorge Baron Biza

Een rund op het omslag deed mij dit boek pakken. Jorge Baron Biza, nog nooit van gehoord dacht ik. Het is dan ook zijn enige roman en ook nog eens voor het eerst vertaald, oorspronkelijk is het verschenen in eigen beheer, in de jaren '90 van de vorige eeuw.


Een wel zeer autobiografische roman. Het verhaal van een jongen die toeschouwer is van een afschuwelijk schouwspel waarin zijn beide ouders de hoofdrol vervullen. De vader gooit na een vechtscheiding een zuur in het gezicht van de moeder en schiet zichzelf daarna een kogel door het hoofd. De vrouw wordt snel naar het ziekenhuis gebracht, maar haar gezicht is onherstelbaar verminkt. Een reis langs diverse ziekenhuizen over de hele wereld volgt. De zoon verzorgt zijn moeder overdag en ’s nachts vlucht hij in de drank en de betaalde liefde. Tot hij verliefd wordt en geconfronteerd wordt met hoe hij zijn leven vormgeeft en steeds meer op zijn vader is gaan lijken, een man met donkere kanten. En dan pleegt zijn moeder, uit wanhoop, haar gezicht zal nooit herstellen, ook nog eens zelfmoord.

Wat een verhaal, vrijwel helemaal echt gebeurd. Dat gegeven is al bizar genoeg, dat iemand het leven leidde als in dit boek. De toon is afwisselende afstandelijk maar soms ook wel weer innemend. Een rauw familiedrama over loop der dingen, hoe je precies dat wordt wat je niet wilde zijn.

In Spanje wordt dit boek als een van de beste Spaanse boeken ooit gezien. Dat kan ik niet beoordelen, wel is dit een verhaal dat zich brandt op je netvlies en sporen achterlaat in je wezen, mede omdat Jorge Baron Biza begin van deze eeuw ook zelf zelfmoord pleegde.

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier. Uitgever Signatuur

Natuurdagboek - Nescio

Nescio, Nom de plume, of zoals we dat in Nederland noemen het pseudoniem van J.H.F. Grönloh die leefde van 1882 tot 1961. Nescio, Latijn voor ‘ik weet (het) niet’.

Eén van mijn favoriete auteurs, een man met een uitermate klein oeuvre, een man met een zeer minimalistische stijl. Weglaten, eigen schrijfwijze, krachtige observaties.

En dat is in de natuurdagboeken ook het geval. Hij gaat op stap, observeert en noteert. Niet bedoeld voor publicatie, maar echt als dagboek.

Wanneer je gaat lezen beland je in de periode van 1946 tot 1955. Beschrijvingen van druilerig weer, of een vroeg in de morgen zingende merel. Gewoon strak zonder tierelantijnen.

Ik zeg, genoot je van zijn proza? Houd je van natuurdagboeken? Lees dit Natuurdagboek van Nescio en je zal zeker wegdromen en genieten.

Bestel dit boek bij Libris Venstra hier.

Singel Uitgeverijen voor de Boekhandel Nijgh & Van Ditmar

Remco Houtepen, Beste Boekverkoper van het Jaar 2016-2017, tipt iedere week twee boeken die, naar zijn mening, meer aandacht verdienen.

bottom of page