Op zondag 24 november is er een speciale rondleiding rondom de debuutroman Zondebok, een boek geïnspireerd door historische gebeurtenissen.
Speciaal voor Booklovers' Tours en Boekhandel Scheltema volgt Jacobine het spoor van haar research nog één keer, en gaan we langs plekken waar haar roman zich afspeelt.
Over de rondleiding
Speciale stadswandeling met de auteur zelf! Jacobine toont je de historische locaties uit haar roman Zondebok. Ter plekke zie je het verhaal - en historisch Amsterdam - tot leven komen.
Zondebok is een sfeervolle en spannende historische roman over een krachtige vrouw in het Amsterdam van de zestiende eeuw.
Een unieke kans om historisch Amsterdam te zien door de ogen van de auteur en haar personages
- Met koffie/thee en authentieke handgemaakte havermoutkoeken na afloop
- Met voorleesfragmenten
- Begeleid door literair stadsgids Mechteld Jansen én Jacobine van den Hoek
- Max. 20 personen
- Let op: eenmalige wandeling
Praktische informatie
Datum: zondag 24 november, 13.00 - 15.00
Start: Vascobelo V-Bar, op de eerste verdieping van Boekhandel Scheltema
Eind: Oudezijds Achterburgwal (in het vroegere woonhuis van Aletta Jacobs)
Duur: 2 uur (ca. 2,5 km)
Tickets: € 19,50, inclusief koffie/thee en koek
Aanmelden kan hier.
Het verhaal van Zondebok
15 januari 1566. De kinderen van het Burgerweeshuis breken uit en maken Amsterdam onveilig. Fye Lieveheer, ooit een meisje uit de hogere burgerij maar nu de vrouw van een appelboer, heeft al over het oproer gedroomd, maar wil dat aan niemand vertellen. Ze heeft andere zaken aan haar hoofd, zoals het weerzien met haar oude jeugdliefde. In de stad Amsterdam zetten de burgers zich steeds sterker af tegen de macht van de katholieken en de elite. De vroedschap van Amsterdam zoekt een oorzaak voor de opstand van de weeskinderen en vindt een zondebok in Fye.
'Van den Hoek geeft het verhaal kleur door historische plekken te noemen als de Plaetse (tegenwoordig het deel van de Dam voor het paleis) of het klooster der Elfduizend Maagden (...) Nog meer sfeer komt van oude termen als velijn, teljoor, warmoes en patijnen (...). Het levert al met al een verdienstelijk, overtuigend debuut op.'
- Bertjan ter Braak in de Telegraaf