top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Jazz in het dorp

Het is de eerste zondag na de vakantie. Mensen zeulen met stellages, doeken, lichten, tafels en stoelen. Medewerkers van de horeca in het Oude Dorp gaan hun zaken na: is er voldoende drank? Hebben we voldoende voorraad? Staan alle statafels goed? Is het muntensysteem waarmee het publiek gaat betalen op orde? Voor de zoveelste keer kijkt men naar de weerapp, komt die bui deze kant op? Nee toch? Met regen blijven de mensen weg. Vrijwilligers met een eigen tenue lopen af en aan. Naast geschuif en gekletter van stalen buizen klinkt er regelmatig een schaterende lach. Iedereen heeft er zin in: Jazz in het dorp kan bijna beginnen.


Twee jaar geleden wandelde ik met mijn man op mijn gemak naar het Oude Dorp waar ik al bij ANNA werd opgehouden omdat ik daar bekenden zag. Iemand duwde mij een Naeckte Brouwers bier in de hand, en voordat ik het wist was het een half uur later. Doodzonde, want op een podium verderop zong een zangeres al uit volle borst. Daar stonden mensen rijendik voor het hoofdpodium op het dorpsplein te deinen en met hun heupen te draaien. De meesten met een drankje in de hand. Sommigen luisterden. Anderen kletsten met elkaar, schreeuwend om de muziek te overstemmen. Aan de rand van het podium dansten kinderen. Met zwierende armbewegingen sprongen ze in de lucht en klapten in hun handen. Rondom het plein stonden er kramen waar drank en eten werden verkocht. Enthousiaste vrijwilligers stonden achter de toonbank; ze verkochten muntjes, schonken drank of verkochten burgers. Gonneke was een van de vrijwilligers. Zij is er niet meer, zij is overleden.


Waar andere gemeenten een feestweek hebben, hadden wij Jazz in het dorp. Op de eerste zondag na de zomervakantie ontmoette je oude bekenden. Mensen die je normaal gesproken niet meer tegen het lijf liep, sprak je op die dag. Het was onmogelijk stil te staan, daar had de organisatie wel voor gezorgd. Jazz, soul en funk klonk van alle kanten. Beginnende maar ook ervaren artiesten verrasten mij elk jaar met hun muziek.


Ik mis Jazz in het dorp. Ik mis het samen genieten van muziek. En ik mis de mogelijkheid om kennissen te weerzien. Sprankel zorgt dit jaar in ANNA voor een kleinschalig alternatief. Maar dat is toch anders. Amstelveen heeft een festival nodig en werpt de handschoen toe. Wie neemt hem op?


Jacobine van den Hoek


(Sprankel in ANNA (zondag 29 augustus) is uitverkocht)

Comments


bottom of page