top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Kunst van het afkijken

‘Zijn er cursussen om te leren schrijven? Mijn dochter wil columns publiceren.’ Oprecht verbaasd kijk ik haar aan. Cursussen? ‘Uh, dat weet ik niet. Zelf ben ik gewoon gaan schrijven. Ik keek het kunstje af, zal ik maar zeggen. En ik deed maar wat.’


Het is 2015. In Parijs is er een aanslag geweest op de Charlie Hebdo. Rusteloos blader ik de krant en het Amstelveens Nieuwsblad door. Al dagen broed ik op een plan om mijn startende schrijverscarrière een boost te geven. Ik weet dat alleen het schrijven van een boek onvoldoende is om dat ook gepubliceerd te krijgen, laat staan om het in winkels te krijgen. En dat is wat ik wil, dat mijn boek gelezen wordt. Een column! Dat is het antwoord. Zo oefen ik mijn schrijfspier (moet je niet minstens 10.000 uur werken om iets echt te kunnen?) en bovendien zullen mensen mij leren kennen en hopelijk waarderen. Ik ga aan de slag.


Voor het eerst van mijn leven schrijf ik drie columns en mail ze naar het Amstelveens Nieuwsblad. ‘Ik ben creatief genoeg om elke week een ander onderwerp te bedenken,’ beweer ik. ‘Jullie hebben geen columnist en ik wil die rol graag op me nemen.’ Pas later begrijp ik dat er wel een columnist was geweest, maar dat ze had opgezegd. Soms heb je geluk in het leven. Er komt geen reactie van de redactie. Ik bel, en bel nog een keer, en ten slotte krijg ik Eddie, de redacteur, aan de lijn. Hij zegt: ‘Nou vooruit, laten we het proberen.’ Zo begon het. Dus begon ik te schrijven en ik werd via anonieme lezers op de socials afgebrand. Maar ik bleef schrijven. En leerde. Ik las, schreef, streepte, leerde, werd gecorrigeerd, leerde, las nog een keer en bleef schrijven. Ook keek ik af. Hoe doen anderen het toch?


Als je iets voor het eerst doet, doe je wat je hebt afgekeken. Een peuter loopt omdat hij zijn ouders dat heeft zien doen. Slechts een enkele genie doet iets wat nooit eerder is gedaan. Soms wordt zo-iemand ‘gek’ genoemd. Zelf ben ik meester geworden in de kunst van het afkijken. Dat vind ik fijner dan dat iemand mij vertelt hoe ik iets moet doen. Liever bepaal ik zelf of ik een kunstje toepas of niet. Maar voor diegene die minder moeite hebben met autoriteit zijn er cursussen. Ik raad ze zeker aan.


Jacobine van den Hoek

 

Jacobine debuteerde in 2019 met de roman Zondebok. Haar tweede roman, De roos van Napoleon wordt goed ontvangen. Het is een op waarheid gebaseerd verhaal over het leven van Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon.

(Hier te bestellen. Ook als luisterboek en e-book)
bottom of page