top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Chōwa

Terwijl donkere wolken zich opstapelen boven de daken van de huizen en de regen met tussenpozen naar beneden stort is het lastig om positief te blijven. In een wereld nauwelijks groter dan een vierkante kilometer waarin alles (tegelijk) moet gebeuren is het bijna ondoenlijk om niet gelijk te ontploffen als iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. En precies dat probeer ik sinds de tweede lockdown te doen. Want veel dingen gaan mis. En veel dingen gaan anders dan ik hoopte. Ik ervaar zaken als oneerlijk: een marketingmanager bij een grootgrutter een cruciaal beroep? Een supermarkt die desinfecterende handgel sinds de eerste lockdown verkoopt voor het driedubbele, terwijl zijn zaak floreert? Mensen die onevenredig hard worden getroffen door de lockdown.


De kunst is, heb ik geleerd, om je nergens over op te winden als je het niet kunt veranderen. Geen angst te voelen, als je ziet dat je voorspelling dat er een burgeroorlog in de VS zal ontstaan werkelijkheid dreigt te worden. De toegenomen besmettingen in Engeland niet te zien als een voorbode voor ons land. Niet panikeren. Richt je op dat wat op dit moment werkelijk belangrijk is. Blijf positief. Positief blijven, als een mantra vliegt het door mijn hoofd, terwijl mijn kinderen met tomeloze energie door het huis dartelen en ik – zonder boos te worden! – elke keer, opnieuw en opnieuw, de mobiel van hun bureau trek tijdens de online les. Geconcentreerd werken, schrijven, het is een onbegonnen zaak. Zodra mijn kinderen in de buurt zijn wint mijn moederhart het van mijn ambitie en verlies ik focus en creativiteit. Zelfs het schrijven van een column wordt een opgave in hun nabijheid.


“Rust is de olie die alles soepel laat lopen.” Om een balans te vinden is het noodzakelijk om het leven met alle onvolkomenheden te aanvaarden en de schoonheid van imperfectie te ervaren. Aan deze Japanse wijsheid, Chōwa (長和), houd ik me dagelijks vast, vooral nu geruchten gaan dat de lockdown wordt verlengd. Soms lukt het me. Soms niet. Was er maar een luchtverspreider die Chōwa over Amstelveen, over Nederland, over de wereld kon storten. Werden we maar besmet met Chōwa in plaats van met Covid. Het zou de situatie niet verhelpen, maar vast een stuk dragelijker maken.

Ik wens iedereen voor het komend jaar veel Chōwa.


Jacobine van den Hoek


Er zijn genoeg boeken over Chōwa. Koop ze bij de LOKALE boekhandel. Dus niet bij Bol en al helemaal niet bij Amazon. We willen geen legen winkelstraten, toch?

Comments


bottom of page