top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Dat bent u ook

Ze vindt het heerlijk om door heempark De Braak te wandelen als de meeste mensen werken. Het is er rustig, bloemen bloeien in het wild en het water heeft altijd een kalmerend effect op haar. In gedachten verzonken wandelt ze langs de grote vijver. Ze denkt aan haar zoon die ook dit jaar op school een bespreekgeval zal zijn en aan haar ouders die nu toch echt oud worden. Hoelang kunnen ze nog in hun eigen woning blijven wonen? Hoe kan ze hen helpen? Mijmerend blijft ze even staan om over het water te kijken. Aan de andere kant van de plas staat een reiger. Doodstil.


Plotseling wordt ze vastgegrepen. Ze schrikt. Gilt. Het is een man, hij hijgt in haar oor en zegt iets wat ze niet verstaat. Zijn mannelijkheid drukt hard tegen haar billen. Ze schreeuwt en schopt naar achteren. Ze rukt zich los en rent zo hard ze kan van hem weg. Verderop draait ze zich om. Haar hart roffelt in haar borst, maar ze wil zien wie haar heeft vastgegrepen. Bij het water staat een witte kale man in korte broek. Hij draagt een pet, de klep verbergt zijn ogen. Eén hand heeft hij in zijn broek gestoken, hij beweegt hem razendsnel heen en weer. De reiger vliegt op. Angstig schreeuwt ze dat hij een vuile viezerik is. Een flauwe glimlach is zijn antwoord. Hij blijft trekken. Sneller lijkt wel. Haastig draait ze zich om en rent struikelend over haar eigen benen naar de Amsterdamseweg. Voorbij de banpaal. Weg bij die griezel. Weg, uit het park. Weg uit zijn zicht.


Pas als ze haar hart heeft gelucht en het voorval bij de politie heeft gemeld – suppende jonge meisjes, vrouwelijke hondenuitlaters; niemand is veilig voor hem – kan ze relativeren wat er is gebeurd. Waarom doet zo iemand dit? Is het de hang naar aandacht? Een machtswellusteling? Heeft hij een dominante vrouw en is dit zijn manier om zijn ego te redden? Heeft hij geen baan? Geen doel? Heeft hij niemand die enige emotie voelt bij de dingen die hij doet en zoekt hij dat elders, bij vreemden? Wil hij dat anderen zich net zo rot voelen als hij? Waarom? Meneer, als u dit leest, stop ermee. Stop gewoon. Zoek een andere manier om u beter te voelen. Ga sporten. Heb lief. Wees vriendelijk. Dat bent u ook.


Jacobine van den Hoek

 

Jacobine werkt nu aan haar derde boek, Madame. Dit boek is hier al te reserveren. Madame is een wonderlijk en op waarheid gebaseerd verhaal over de krachtige Marie Grosholtz. Later werd ze bekend met haar Madame Tussauds musea.


Jacobine debuteerde met de historische roman Zondebok (2019). In 2022 volgde De roos van Napoleon. Dit boek werd met enthousiasme ontvangen en is vertaald. De roos van Napoleon is een op waarheid gebaseerd verhaal over Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon. Het boek is hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)


Comments


bottom of page