top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

De stem


Het eerste wat ik zie als ik mijn mobiel ’s morgens aanzet zijn angstige reacties van moslims: ‘We moeten de koffers klaarzetten.’ Dit keer zijn het niet de joden die zich bedreigd voelen, maar is het een andere groep. MINDER MINDER zoemt het door me heen. Het land heeft gestemd. In Amstelveen stemden de meesten op de VVD, maar de verkiezingsuitslag van leerlingen op een Amstelveense middelbare school bevestigt de verrechtsing van de maatschappij. Leerlingen zetten ook Wilders met zijn PVV aan kop, Forum voor Democratie kreeg de twijfelachtige eer een tweede plaats in te nemen, en de VVD komt op de derde plaats, gevolgd door D66. Het is wonderlijk en typerend tegelijk dat de puberjeugd zich om milieu- en humanitaire problemen niet druk maakt. De vergankelijkheid van de aarde, het veranderende klimaat en de gevolgen daarvan zijn als problemen van een andere dimensie. Van zeurende ouders. Van schreeuwende extremisten. Enkele pubers maken zich wél druk om ver-van-ons-bed-problemen, maar worden denigrerend als ‘emo’ getypeerd. Te emotioneel. Te gevoelig. Te lastig. Minder, minder, van dit soort mensen.


Op straat zie ik verontruste blikken. Ik hoor zorgelijke opmerkingen. Maar ook wordt er gezegd dat Wilders milder is geworden. En dat geeft hoop. Tingelende hoop die ik met beide handen aangrijp en de lucht inblaas zodat het zich zal verspreiden. Luister naar elkaar, hoor elkaars getingel, wapper het niet meteen weg als een lastige vlieg. Angst heeft nooit iemand sterker of beter gemaakt. Angst maakt kwetsbaar. Angst maakt onvoorspelbaar. Vind je rust, brand een kaars en kijk naar de vlam. Zie hoe die wappert en walmt, elke keer een andere kant op, en toch blijft die branden. Het geeft licht in de duisternis. Vuur verwarmt ons allemaal, moslims, joden, christenen, hindoestanen, atheïsten, iedereen.

 

Laten we wat minder naar elkaar schreeuwen. Minder, minder, minder. Laten we naar elkaar luisteren. Meer, meer, meer. We hoeven het echt niet met elkaar eens te zijn om toch ergens te komen? We zijn in de gelukkige situatie dat we in een democratisch land wonen waar politieke partijen in een coalitie samenwerken. Laten we daar dankbaar voor zijn. Laten we de mensen steunen die niet hebben gestemd omdat ze het vertrouwen in de regering al lang geleden hebben verloren waardoor ze nu de dupe zijn geworden van hun eigen gedrag. Laten we humaan blijven en laten zien dat elke stem telt.


 

Jacobine werkt nu aan haar derde boek, Madame. Dit boek is hier te reserveren en verschijnt op 25 januari 2024. Madame is het wonderlijke en op waarheid gebaseerd verhaal over de krachtige Marie Grosholtz. Later werd ze bekend als oprichtster van de wassenbeeldenmusea Madame Tussauds.


Jacobine debuteerde met de historische roman Zondebok (2019). In 2022 volgde De roos van Napoleon. Dit boek werd met enthousiasme ontvangen en is vertaald. De roos van Napoleon is een op waarheid gebaseerd verhaal over Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon. Het boek is hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)


Comments


bottom of page