top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Een mooi 2024

Een lege pagina, blanco als elke week, kan soms bedreigend zijn. Er wordt iets van me verwacht, een column schrijven, maar kan ik dat wel? Een ‘writersblock’ ontstaat als vertrouwen ontbreekt. Want schrijven is zitten, alle gedachten wegduwen en beginnen. Gewoon doen. Schrijf maar wat er opkomt, zo makkelijk is het. Iedereen kan het. Ik ook. Maar irritante gedachten staan het soms niet toe om me open te stellen; ze gaan met mij aan de haal. En dan verdampt alle creativiteit. Dat doet pijn. Het frustreert. Niets lukt. Het ‘block’ is gezet.

 

December is een maand waarin er vaak veel speelt. Zaken moeten worden afgerond, in januari begint het jaar blanco. Op alles wat geweest is kunnen we dan terugkijken, en we blikken vooruit op dat wat komen gaat. Het is menselijk om alles wat fout is gegaan weg te drukken. Te pijnlijk. In Amstelveen komt geen Pathé bioscoop, het plan is mislukt. Ja, het afgelopen jaar hebben gevestigde politieke partijen verkiezingen verloren. Of misschien is er in de privésfeer iets gebeurd? Iets wat pijn doet of iets wat niet goed is gegaan?

 

Bomen laten in de winter bladeren vallen, ze keren in zichzelf, en de meesten zijn sterk genoeg om in de lente weer blaadjes te laten groeien. Om die reden zetten we nu groene bomen in huis, om ons te helpen herinneren dat alles weer zal groeien en bloeien. Waarom zouden we wel op een boom vertrouwen, dat er weer bladeren komen, en vertrouwen we niet in onszelf? Dat is net zo onzinnig als te denken dat een schrijver nooit meer kan schrijven. Het neemt niet weg dat het soms goed is om even te voelen dat iets pijnlijk is. Daardoor weet je dat je leeft en dat je een mens bent van vlees en bloed.

 

Daarnet staarde ik naar mijn lege pagina en maakten mijn gedachten een zijsprong. Er gebeurt zoveel in de wereld en in mijn omgeving dat het niet makkelijk is om het hoofd leeg te krijgen. Maar zoals een professionele golfer zich zelden opwindt over een foutslag, hij slechts een paar keer diep ademhaalt en dan weer opnieuw slaat, berust ik in het idee dat niet alles goed gaat in het leven. Blokkades brokkelen vanzelf af als we gewoon verder gaan. Dat blijkt, want ook deze week is mijn column weer geschreven. Vertrouw, en heb een mooi 2024.


Liefs, Jacobine

 

Eind januari 2024 verschijnt Jacobines derde boek: Madame. Madame is het wonderlijke en op waarheid gebaseerd verhaal over Marie Grosholtz. Later werd ze bekend als de naamgever van het wassenbeeldenmusea Madame Tussauds.

Madame is hier te reserveren.


Jacobine debuteerde met de historische roman Zondebok (2019). In 2022 volgde De roos van Napoleon. Dit boek werd met enthousiasme ontvangen en is vertaald. De roos van Napoleon is een op waarheid gebaseerd verhaal over Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon. Het boek is hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)

Comments


bottom of page