top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Geschiedenis herhaalt zich

In een sluier van mist gaat ons leven aan ons voorbij. De dagen rijgen zich aaneen waarbij ik dankzij het doorgaan van de scholen de weekenden weer herken. Vorige week dansten we van vreugde, de winkels mochten weer open. Maar de dans was van korte duur. Het shoppen zit niet meer in het systeem van de gemiddelde mens en velen zijn gewend met een paar klikken de behoeften te stillen om vervolgens koeriers te ontvangen om (grote) kartonnen dozen aan te nemen. De politiek roert zich intussen. In Den Haag worden spierballen getoond en worden geboden en verboden afgekondigd. Intussen zijn er nog steeds mensen die de vaccinatie met argusogen bekijken. Het is troep. Gevaarlijk spul. Het kan nooit goed zijn voor een mens.


In een periode waarin het de zon niet lukt om door de bewolking heen te schijnen moet ik mijn best doen om het leven zonnig te zien. Vanuit mijn rol in de ouderraad van een middelbare school hoor ik hoe de rector en conrector hun uiterste best doen om alles te managen. Ze werken keihard om de scholen open te houden, ze willen de leerlingen blijven ontvangen. Tegelijkertijd zie ik frustratie en ongeloof bij horecaondernemers en bij iedereen in de culturele sector. Hoe kan het dat hun belang nog steeds wordt onderschat? Waarom zijn zij het kind van de rekening? Onze burgemeester Tjapko Poppens breekt een lans voor hen: ‘Zo kan het niet doorgaan! Landelijke en lokale politiek polariseert. Net als de rest van de Nederlanders.


De geschiedenis herhaalt zich keer op keer. Voor de research van mijn nieuwe boek kwam ik de pokkenepidemie tegen. Het virus ontstond rond 1730. In Nederland was in 1766 (ruim dertig jaar later!) de oppositie tegen het vaccineren groot. En in Amsterdam en Parijs was het inenten zelfs verboden. Men vertrouwde het niet. De bijwerkingen (pukkels) werden argwanend bekeken. Het spul kon niet goed zijn voor een mens. Waarom zou men troep in het lichaam laten spuiten? Omdat geneeskundigen het zeggen? Lariekoek. Commercieel gewauwel.


Bij het schrijven van deze column weet ik niet of er versoepelingen komen. Ik weet niet welke belangen er door de overheid belangrijk worden geacht. Wat ik wel weet is dat het pokkenvirus is uitgeroeid. En dat de geschiedenis zich herhaalt. Ook zie ik plotseling een stukje blauwe lucht vanuit mijn raam. En dat geeft hoop.


Jacobine van den Hoek 

Jacobine debuteerde in 2019 met haar roman Zondebok. Op 8 februari verschijnt haar tweede roman De roos van Napoleon. Een verhaal gebaseerd op historische feiten, over Joséphine en de onwaarschijnlijke liefde tussen haar en de Franse generaal, Napoleon Bonaparte.

(Hier te reserveren.)


Comentários


bottom of page