top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Green Friday

‘Ik heb mijn jas al anderhalf jaar! Er zit een gat in. Echt waar.’ De lamp ging aan, hij legde zijn jas op tafel en begon te speuren naar gaten die er volgens hem in zouden zitten. ‘Waar dan?’ vroeg mijn man. ‘Er zit een gat in. Hier. O, nee. Daar dan.’ Onze zoon draaide de jas om, bekeek de achterkant van de jas, en nog een keer de voorkant en onderzocht ten slotte de mouwen. ‘Maar er komen veren uit. Die heb je toch gezien?’ ‘Nee,’ grijns ik. ‘Ik heb geen veer gezien, schat. En volgens mij past die jas nog prima. Je wilde dit merk toch hebben vorig jaar?’ ‘Dat was anderhalf jaar geleden! Nee, twee jaar.’ ‘En waarom nu ineens een ander merk?’ ‘Je begrijpt het niet. Het is morgen Black Friday. Dan zijn er mega kortingen. Die jas is normaal 400 Euro. En kijk eens...’


De jas kwam er niet. We verboden het hem. Zelfs als hij het met het geld van zijn bijbaantje in de spoelkeuken van De Poelier wilde betalen. Zijn eerste salaris had hij uitgegeven aan sloffen die hem waren voorgeschoteld op TikTok. Ze waren fokking vet. ‘Weet je het zeker?’ vroeg ik hem? Ik vond het echt een onzinaankoop. ‘Ja, het is toch mijn geld?’ Ik knikte en hielp hem met de onlinebetaling. De sloffen zijn nog steeds niet binnen. Een ’scam’, volgens onze zoon. Zijn eerst verdiende geld ging naar oplichters; ‘vette’ reclames hadden hem verleid.


Al dagen worden schreeuwend hoge kortingen geboden. Sommige retailers spreken zelfs over de Black Friday Week en sporen consumenten aan om toch echt NU te handelen. Dit is je kans!!!! Dille en Kamille doet daar niet aan mee. Alle winkels, ook die in het Stadshart, zijn vrijdag gesloten. Zij herdopen Black Friday naar Green Friday en vragen andere retailers om zich bij hen aan te sluiten. Hiermee stellen ze de wegwerpmaatschappij aan de kaak. Het wordt tijd om bewuster te leven. Zoek de natuur op, leef in harmonie. Pak je rust in plaats van hysterisch naar winkels te rennen en in lange rijen te gaan staan, bang om weer iets te missen. Laten we niet allemaal hetzelfde merk jas kopen, op dezelfde VanMoof fietsen (Tip: slecht leverbaar en vaak kapot!) en in dezelfde auto rijden. Laten we wat minder eenheidsworsten zijn en de natuur opzoeken zoals op Green Friday wordt gepromoot. Voor mij geen Black Friday, maar bootcamp in het Amsterdamse Bos.


Jacobine van den Hoek


 

Jacobine van den Hoek debuteerde in 2019 met de roman Zondebok. Haar tweede roman, De roos van Napoleon wordt goed ontvangen. Het is een op waarheid gebaseerd verhaal over het leven van Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon.

(Hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)

Comments


bottom of page