top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Het komt goed

De bel gaat. Ik veeg mijn handen af aan mijn keukenschort en loop naar de hal. Door het raampje in onze voordeur zie ik een sprankelende lampion en guitige oogjes. ‘Het spijt me,’ zeg ik met opgestoken handen. ‘Mijn man is net op de fiets gesprongen om lekkers te halen. We waren Sint-Maarten vergeten.’ Met open mond kijkt het meisje me aan. Haar zwarte ogen glanzen in het licht. Ze aarzelt. Zal ze gaan zingen, of niet? Ten slotte perst ze haar lippen op elkaar. ‘Kom later maar terug,’ zeg ik haar. Of wil je een mandarijn? Haar moeder herhaalt mijn vraag, waarna ze haar hoofd schudt en teleurgesteld ons tuinpad verlaat. ‘Het komt goed,’ roep ik haar na.


‘Wie doet hierna de deur open?’ vraag ik, nadat ik een hap eten heb doorgeslikt. Na lang overleg en onder protest besluiten we dat we dat om de beurt doen. Het loopt anders. Bij het derde bezoek valt het theelichtje dat ik bij de deur had gezet in gruzelementen op de vloer. En na het eten wordt er nog slechts een paar keer aangebeld. Ten slotte graaien mijn zonen en ik de bak met snoepgoed zelf leeg. Ook dit jaar heeft c# weer invloed gehad op het jaarlijks ritueel en hebben we veel heldere kinderstemmetjes gemist.


Net als veel andere kinderen maakte ook Destiano uit groep 6 van basisschool Piet Hein zich zorgen. Vanwege c# zou de intocht van Sinterklaas in Amstelveen niet door kunnen gaan! Met het puntje van zijn tong tussen zijn lippen schreef hij een brief naar burgemeester Tjapko Poppens, waarin hij hem smeekte om de Sint toch te laten komen. De burgemeester nodigde de jongen uit op het raadhuis en stelde hem gerust. De burgervader vertelde niet over de grotemensenruzie over de huidskleur van zwarte piet. Nee, hij beloofde de jongen dat hij Sinterklaas niet zou beledigen, en dat de kinderen in Amstelveen ook dit jaar hun schoen kunnen zetten.


Burgemeester Poppens heeft zijn woord gehouden. Sinterklaas werd zaterdag met zijn pieten enthousiast in Amstelveen ontvangen en gaf de burgervader op het Stadsplein de c#-groet. Er was geen lange optocht en veel kinderhandjes bleven ongevuld omdat ze te ver weg woonden. Ook dit jaar loopt alles anders dan normaal. Maar het komt goed, zeg ik steeds maar weer tegen mezelf.


Jacobine van den Hoek


Jacobine debuteerde in 2019 met Zondebok, een roman over een 16e-eeuws waargebeurd verhaal in Amsterdam. In 2022 verschijnt haar tweede roman De roos van Napoleon.

Ook gebaseerd op historische feiten. Een verhaal over de onwaarschijnlijke liefde van een Franse generaal Napoleon Bonaparte en zijn Joséphine.


bottom of page