Ze staan vervreemd dicht bij elkaar: vier nieuwe bomen op een groot grasveld in het Amsterdamse Bos. Als een tentenkamp in de Sahara is het opgezet. Waarom? Helpen ze elkaar? Kan dat? Lariekoek, denkt de rationele denker in mij. Bomenknuffeltaal! Maar groenvoorziening plant toch niet zomaar iets? Esthetisch is het minder mooi en voor schaduw zou ik ze verder uit elkaar plaatsen. Waarom dan een bomencirkel?
Peter Wohlleben kwam er toevallig achter. Hij was houtvester in de Duitse Eifel. Tijdens het tuinieren viel het hem op dat mos op afgezaagde boomstronken na lange tijd nog leefden. Op een dag was er een hevige hoosbui die de wortels van de stronk drooglegden en hij zag tot zijn verbazing dat ze vergroeid waren met wortels van een sterke boom in de buurt. De krachtige wortels voorzagen het afgezaagde hout met kniewortels van voedingsstoffen en hield het in leven. Het intrigeerde Wohlleben en hij verbreedde zijn onderzoek. Zo ontdekte hij dat bomen via wortels en schimmels communiceren. Ze zijn verbonden met elkaar via het Wood Wide Web, zoals wij mensen zijn verbonden met het World Wide Web, oftewel internet. Ze informeren elkaar hoe parasieten geweerd en verdelgd moeten worden en maken afspraken met elkaar over de juiste tactiek. Met een soort stethoscoop hoorden wetenschappers zelfs geluiden. Ook gebruiken bomen, net als mensen en dieren, geurstoffen die door de wind worden meegevoerd om andere bomen te waarschuwen. Maar het opvallendste wat hij ontdekte was dat wortelpunten hersenachtige structuren hebben. Bomen zijn dus slimmer dan we denken. Sterker nog, misschien kunnen we iets van ze leren.
Onze maatschappij is zo opgebouwd dat rijkere meer belasting betalen voor mensen die het minder goed hebben. Het prachtige principe van de helpende boom wordt in Nederland gehanteerd zodat niemand hoeft te sterven als het leven even tegenzit of als iemand ervoor heeft gezorgd dat blad en takken zijn afgezaagd. De allergrootste bomen, echter, doen hun best om met hun rijk gevoede wortels om dode stronken heen te groeien. Zo ver mogelijk bij de ellende vandaan, zodat ze zo min mogelijk hoeven delen. In een rijke gemeente als Amstelveen zijn er veel hoge bomen. Hen raad ik aan een keer door het bos te wandelen en te zien hoe elk mechanisme in de natuur elkaar nodig heeft. Misschien zet dat aan tot denken.
Jacobine van den Hoek
Bron: het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben
Jacobine werkt nu aan haar derde boek, Madame. Dit boek is hier al te reserveren. Madame is een wonderlijk en op waarheid gebaseerd verhaal over de krachtige Marie Grosholtz. Later werd ze bekend met haar Madame Tussauds musea.
Jacobine debuteerde met de historische roman Zondebok (2019). In 2022 volgde De roos van Napoleon. Dit boek werd met enthousiasme ontvangen en is vertaald. De roos van Napoleon is een op waarheid gebaseerd verhaal over Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon. Het boek is hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)
Kommentare