top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Inspiratie

Er zijn momenten dat er geen inspiratie is. Er zijn tijden dat je alleen kunt denken aan dat wat je overkomt. Leven in het ‘nu’. Tegenwoordig is dat wat men predikt. Maar daar bedoelen ze vast niet mee dat je bezorgd blijft hangen in de zaken die nu spelen.


De lockdown. De Van Dale beschrijft het als een noodmaatregel waarbij een gebied of gebouw niet mag worden betreden of verlaten vanwege gevaar of dreiging. Nood. We zijn in nood. Tegelijkertijd zijn er mensen die dat ontkennen. Mensen voelen pas dat ze in nood zijn, wanneer angst overmant. Aan de andere kant zal de mens er alles aan doen om een dreigende, angstige situatie te vermijden of te ontkennen. Niemand wil in angst leven. Iedereen wil zijn of haar vrijheid.


Een week geleden stond ik op het punt om dwars te gaan liggen. Tradities vind ik belangrijk. Een kerstviering hoort er dus bij. In de column die nooit zal worden geplaatst beschrijf ik hoe we toch bij elkaar zouden komen. We zouden onze verantwoordelijkheid nemen, boosteren voor de oudjes en testen voor de rest, maar we zouden elkaar wel ontmoeten. En toen kwam het bericht: alles gaat dicht. Maximaal twee personen op visite. ‘We nemen het gevaar serieus.’ Terwijl de kinderen juichten: ‘Vakantie!’, liet ik mijn hoofd hangen en slaakte ik, net als bijna iedereen, een diepe, diepe zucht. Daar gingen we weer.


Daarna volgde een telefoontje. En nog een. Het ene bericht na het andere plaatsten alles in een ander perspectief. Een kerstdiner werd bijzaak, totaal niet relevant. Het was niet onze vrijheid, maar onze goede gezondheid waar het uiteindelijk om ging.


Van de middelbare scholen kregen we een mail; het aanpassen was begonnen en instructies werden gegeven. De rector van het Hermann Wesselink College stak ons een hart onder de riem. Kozijn quotte Leonard Cohen: ‘There is a crack, a crack in everything.

That’s how the light gets in.


Laten we wachten tot het licht doorbreekt, laten we geduldig zijn en onze rust bewaren. Luister naar muziek, zoek de natuur op, blijf bewegen en laat je inspireren. Dat is in ieder geval mijn voornemen. En blijf vooral gezond!


Jacobine van den Hoek


 

Jacobine debuteerde in 2019 met haar roman Zondebok. Volgend voorjaar verschijnt haar tweede roman De roos van Napoleon. Een verhaal gebaseerd op historische feiten, over Joséphine en de onwaarschijnlijke liefde tussen haar en een Franse generaal, Napoleon Bonaparte.

(Hier te reserveren.)


Comments


bottom of page