top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Laten we afspreken

We omhelsden elkaar en we kwetterden in elkaars oor dat het zo gezellig was geweest. Dat was het ook. Zittend aan een tafel in het Libris Venstra Café vloog de tijd voorbij. We lachten, dronken jasmijnthee en bespraken onze voornemens. ‘Dit moeten we vaker doen.’ Ik was het roerend met haar eens. ‘En bel me als je een keer naar de bioscoop wilt gaan, dan gaan we samen.’ Ik knikte enthousiast, zwaaide en vertrok. Daarna heb ik nooit meer iets van haar gehoord.

 

Hoewel mijn buik vol zat van het eten dat we onze gasten voorgeschoteld hadden, propte ik nog een brok chocolade naar binnen. Als er iets lekkers voor me staat, kan ik dat moeilijk weerstaan. ‘De volgende keer nodigen we jullie uit,’ zei onze gast bij het afscheid. Hartelijk legde hij een hand op mijn onderarm. ‘Leuk!’ reageerde ik. En ik vroeg me af of hij ook besefte dat die uitnodiging er nooit zal komen. De vorige keer dat we met elkaar waren zei hij hetzelfde. En die keer daarvoor… Hij en zijn vrouw zijn beland in de drukste periode van het leven. Ze hebben twee jonge kinderen, twee fulltimebanen en een sociaal leven dat ze ook willen onderhouden. We bespraken het tijdens het eten en het herinnerde mij aan de tijd dat ónze kinderen klein waren. Ook ik voelde toen de druk ‘alles goed te doen’. Een dag bestond toen uit te weinig uren, het was vrijwel onmogelijk om alles te regelen. Toch lukte het. Schoolbezoekjes, traktaties, schoolvergaderingen, mijn baan, zakelijke projecten, verjaardagen van vrienden, of van onszelf, huis opruimen, feestjes, avondeten regelen, de was doen voor vijf mensen en ga zomaar door. En dat alles moest in goede harmonie, want gezellig was ook belangrijk. Ik geef toe, soms was de lucht zwaar van spanning.

 

De maand juni komt eraan. Een maand waarin over het algemeen de zon schijnt, waarin verjaardagen (uitgesteld) worden gevierd, een tijd dat er festivals zijn en er veel te doen is in de stad zoals de zondagmiddag voorstelling in Openluchttheater Elsrijk. Maar het is ook de maand dat zowel zakelijk als op scholen veel dingen worden afgerond en afgesloten. Het is een maand met deadlines en verplichtingen, een maand waarin ik de opmerking ‘Laten we afspreken’ met een extra korrel zout neem. Want ik weet intussen, als de chemie klopt, dan volgt de afspraak vanzelf.


Jacobine van den Hoek


 

Mijn derde boek Madame is verschenen. Madame is het wonderlijke en, zoals al mijn boeken, een op waarheid gebaseerd verhaal over Marie Grosholtz. Later werd ze bekend als de naamgever van het wassenbeeldenmusea Madame Tussauds.

Madame is hier te reserveren.


'Een fascinerend en spannend portret van een oersterke vrouw. Het verhaal boeit en inspireert tot de laatste bladzijde.'

Maaike Rienks, Boekhandel Libris Venstra


Eerder verscheen De roos van Napoleon en Zondebok. 

  

Comments


bottom of page