top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Levensverzekering voor geluk

‘Trouwen is als een levensverzekering,’ zei ze. ‘Zodat hij niet bij mij wegloopt.’ Deze week lag ik na een lange dag languit op de bank en ik schakelde tussen tv-kanalen. Op het scherm sprak een twintigjarig meisje. Ze was met een groep Hollands-Marokkaanse jongeren op reis. In het programma Poldermocro’s komen de twintigers aan het woord en spreken ze over hun identiteitscrisis; wie of wat ben ik? In deze aflevering werd de liefde besproken. Geen makkelijk onderwerp, bleek.

 

Het meisje was knap en keek zelfverzekerd in de camera. Niemand hoefde haar iets te vertellen. Dat had haar geloof al gedaan via de verhalen – ooit opgeschreven door mannen.  Verliefdheid vond ze ingewikkeld en ze ging het uit de weg. Zodra ze kriebels in haar buik voelde stak ze haar borst vooruit en richtte ze haar blik op iets anders, vertelde ze. Ze wilde sterker zijn dan de natuur. Zij wilde gelukkig zijn en dat kon alleen door volledige controle te houden over zichzelf. Dan zou ze veilig zijn; ze zou de juiste man vinden die haar beschermt. Zoals het haar was beloofd.

 

Zijn we niet allemaal op zoek naar een verzekering voor geluk? Kunnen we een manier vinden zodat we gegarandeerd gelukkig zijn? De één zoekt dat bij een partner, de ander in werk of sportprestaties en weer een ander legt de verantwoordelijkheid om gelukkig te zijn volledig bij een hogere macht. Maar is dat eerlijk, vraag ik me af? Is het niet erg makkelijk om met de vinger naar iets of iemand te wijzen en die volledig de schuld te geven van jouw gevoel, jouw ongeluk?

 

Mijn man en ik zijn nooit getrouwd en toch ben ik ervan overtuigd dat we bij elkaar blijven totdat het aardse leven voorbij is. Dat hebben we nergens opgeschreven en niemand heeft het ons opgedragen. Het is slechts een gevoel. Iets in mijn binnenste vertelt me dat keer op keer. Ben ik zeker van zijn eeuwige liefde voor mij? Nee, natuurlijk niet. Hoe kan ik zeker van iets zijn als de natuur grillig is? Mochten gevoelens gaan schuiven, dan zullen we die bespreken. Het gaat uiteindelijk om wat ik wil, ik heb immers altijd een keus. Ik hoop dat het meisje van tv zal inzien dat onafhankelijk vooral in jezelf zit. Als ze zichzelf waardeert, liefheeft en goed is voor anderen zal hij blijven. Ik hoop dat ze leert dat ze sterker is dan ze denkt.


Jacobine van den Hoek


 

Mijn derde boek Madame is verschenen. Madame is het wonderlijke en, zoals al mijn boeken, een op waarheid gebaseerd verhaal over Marie Grosholtz. Later werd ze bekend als de naamgever van het wassenbeeldenmusea Madame Tussauds. Een boek over passie, ambitie en liefde.

Madame is hier te reserveren.


'Een fascinerend en spannend portret van een oersterke vrouw. Het verhaal boeit en inspireert tot de laatste bladzijde.'

Maaike Rienks, Boekhandel Libris Venstra


Eerder verscheen De roos van Napoleon en Zondebok.


Comentários


bottom of page