top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Licht

Bij het opstaan hoef ik de gordijnen nog niet open te schuiven. Donker blijft het. Ik buig me voorover, knip mijn bedlampje aan, groet de dag en aai de poes die bij mijn voeten ligt. Met een zucht duw ik de nacht van me af en stap uit bed. Beneden staan alle lichten aan. Mijn man staat altijd eerder op dan ik en heeft het nieuws al gelezen. Ik scrol door de berichten, word er niet vrolijk van, en richt me op positiever nieuws. Mijn blik blijft hangen bij een kort bericht: zaterdag, Diwali festival op Stadshart Amstelveen. Het jaarlijkse lichtjesfeest waarbij wordt gevierd dat het goede wint van het kwade en dat het licht altijd sterker is dan de duisternis. Ik loop naar het raam, trek de gordijnen op en zie hoe lantaarns onze straat verlichten.


Het was tijdens Amstelveen in 24hrs dat ik het Cobra museum bezocht. Er werden speeddates georganiseerd en ik werd gekoppeld aan een man. Ik schatte hem nog geen dertig jaar, hij had een zuidelijk uiterlijk en een intense blik. Samen bekeken we de kunst van het Cobra. Het waren geen vrolijke werken. Hij zei niet veel en ik vulde de stiltes in met gekwebbel. Hoe meer ik zei hoe ongemakkelijker ik me voelde. Ik maande mezelf tot rust en stelde open vragen. Bij een groot donker schilderij bleven we langer staan. ‘Wat zegt dit schilderij volgens jou?’ vroeg hij. Impulsief wees ik naar de enige lichte plek op het doek. Rechtsonder. ‘Er is altijd een uitweg,’ antwoordde ik. Eerlijk gezegd herinner ik mij zijn interpretatie niet meer precies, maar ik weet nog dat hij de dreigende vormen en kleuren beklemmend vond; hij voelde zich gevangen. Pas toen ik hem de rechterhoek aanwees viel hem het licht op. ‘Heb jij wel eens nachtmerries?’ vroeg hij mij. ‘Nee,’ antwoordde ik naar waarheid. ‘Ik ook niet,’ zei hij na een te lange stilte.


Diwali (divali betekent een rij lichtjes) is een hindoeïstisch feest. De lichtjes verdrijven de duisternis en het kwaad en lokt Lakshmi het huis binnen. Zij is de geluksgodin die huis en gezin beschermt. Dit jaar zal ik het festival weer eens bezoeken en wie weet ontmoet ik daar de jongen die ik vorig jaar in het Cobra museum ontmoette. We zullen elkaar dan wijzen op het licht dat nare gedachten en dromen kan verdrijven, mits je je erop richt.

 

Jacobine werkt nu aan haar derde boek, Madame. Dit boek is hier te reserveren en verschijnt op 25 januari 2024. Madame is het wonderlijke en op waarheid gebaseerd verhaal over de krachtige Marie Grosholtz. Later werd ze bekend als oprichtster van de wassenbeeldenmusea Madame Tussauds.


Jacobine debuteerde met de historische roman Zondebok (2019). In 2022 volgde De roos van Napoleon. Dit boek werd met enthousiasme ontvangen en is vertaald. De roos van Napoleon is een op waarheid gebaseerd verhaal over Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon. Het boek is hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)


コメント


bottom of page