top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Moeilijker dan gedacht

Verschrikt rent ze naar het apparaat dat onnatuurlijke geluiden maakt. De trommel stuitert in de machine, verplaatst zich opzij en komt met een knal tot stilstand. In afschuw kijkt ze naar de droogtrommel die het leven heeft gegeven. Hoe moet ze dit voor haar man en kinderen oplossen? Een nieuwe bestellen kan ze niet, het huishoudgeld is onvoldoende. Zou haar man goedkeuring geven om een nieuwe te kopen? Laatst mopperde hij over verhoogde prijzen? Ze zucht en fatsoeneert de sjaal over haar haren. Vanavond zal ze het hem vragen. Ze hoopt dat hij een goede werkdag heeft gehad en toestemming zal geven. Ze zal ervoor zorgen dat ze zich mooi maakt voordat hij thuiskomt, meestal stemt hem dat vrolijk.


Een man kan moeilijk de hele dag thuisblijven om bakker en melkboer te betalen. Hij heeft wel wat beters te doen, kopt een artikel in Vrij Nederland in 1949. Het is nog geen tien jaar nadat de Wet tot opheffing van de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw in werking trad. Ook werd er dankzij het PVDA-kamerlid Corry Tendeloo een andere wet afgeschaft. In die wet stond dat vrouwen in een overheidsfunctie op de dag van hun huwelijk ontslagen moesten worden zodat ze een toegewijd echtgenote, moeder en huisvrouw konden zijn. Veranderingen doorvoeren kost tijd. Om gewoontes uit te vlakken en op te bouwen zijn generaties nodig. Dat blijkt, want nog steeds verdienen vrouwen minder voor hetzelfde werk als een man. Vrouwen worden ‘gecanceld’ als ze over de schreef gaan en als zich verliezen in emotie, terwijl het mannen vaak wordt vergeven als dat gebeurt.


Amstelveen mag zich als ‘zusje van Amsterdam’ tot een vooruitstrevende stad rekenen als het om vrouwenrechten gaat. Floortje Gordon werkt al jaren als wethouder en in de raad zijn er voldoende vrouwen die het stadsbestuur dienen. In Amsterdam staat Femke Halsema verdienstelijk aan het roer. Vrouwen hebben zich goed gemanifesteerd sinds de vrouwonvriendelijke wetten in 1956 zijn afgeschaft.


En toen stond ik zaterdag als auteur op een winterfair in Zeeland. Daar waar de kerk nog een centrale rol speelt. Vooraf werd me aangeraden een rok te dragen. Ik deed het. Zoals vrouwen in landen als Iran en Afghanistan zich ook moeten aanpassen aan dat wat mannen zeggen. Het doorvoeren van veranderingen is moeilijker dan gedacht.


Comments


bottom of page