top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Pareltjes bewaar ik

Alles moet leeg. Over een maand gaan we het groene Amstelveen verruilen voor het waterrijke Vinkeveen en zullen stoere mannen – neem ik aan – ons huis opknappen. De spullen in de keuken, de kasten, alles moet in koffers en dozen. Wat een troep bewaart een mens! Ik vind spullen als vergeelde vaasjes, knutsels van de kinderen, servetringen die nooit zijn gebruikt, een carmenset (uit welk jaar?) en een stapel gordijnen (van welk huis?). En dan de boeken! Vooral de kinderboeken gaan me aan het hart. Ze moeten echt weg, de jongens zullen ze niet meer lezen. Daar gaan mijn herinneringen. Daar gaat een tijdperk waarin ze nog graag naast me zaten, en lazen wat Geronimo Stilton, Tosca Menten of Carry Slee hadden opgeschreven. Maar naast de afgewezen spullen – ze liggen nu op een grote hoop in de gang, klaar voor De Boem Kringloopwinkel – zijn er ook pareltjes. Voorwerpen waarvan ik het bestaan wel wist, maar die in mijn herinneringen zijn weggezakt als de verloren huissleutel in de blubblersloot naast ons huis. Die sleutel is nooit teruggevonden. Maar nu… Met de ingelijste ‘personeelsadvertentie’ in mijn handen, gemaakt door de werkgever waar ik in 2003 vertrok, word ik teruggeworpen naar een tijd waarin ik mantelpakken en hoge hakken droeg.


SEARCH CONSULTANT is de titel van de ‘functieomschrijving’, met pokerface en laaghangende, rustige handen. Ik schiet in de lach. Nu, bijna twintig jaar later, ben ik me ervan bewust dat ik mijn handen vaak laat wapperen als ik spreek. Nog steeds werkt het afleidend. Hoezeer ik mijn best doe ze te bedwingen, toch schieten ze vaak als ballistische projectielen de lucht in. Net als dat ik mijn gezicht niet in de plooi kan houden als ik verbaasd, teleurgesteld of verdrietig ben. Of wanneer ik me enorm aan iemand erger. Zeer onhandig als consultant. Ik lees verder. U beschikt over minimaal vijf jaar ervaring op het gebied van ongeduldigheid, eigenwijsheid, impulsiviteit, goedgelovigheid, drive en enthousiasme. U bent een nogal emotioneel type dat u openlijk toont door middel van onverwachte uitspattingen en gefriemel met lichaamsdelen. Met verbazing lees ik de treffende omschrijving die mijn ex-collega’s bij Ernst & Young (tegenwoordig EY) ooit neerpenden. Hoe hebben ze het zo lang met mij uitgehouden in de corporate organisatie? Ik leg de ‘functie-omschrijving’ in de doos. Alles moet leeg, veel gaat weg, maar sommige dingen zijn té leuk en bewaar ik als parels in een oester.


Jacobine van den Hoek


 

Jacobine debuteerde in 2019 met haar roman Zondebok. Haar tweede roman, De roos van Napoleon, ligt nu ook in de winkels. Een verhaal gebaseerd op het leven van Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon. Het vertelt het verhaal over de onwaarschijnlijke liefde tussen haar en de Franse generaal.

(Hier te bestellen.) #steunjeboekhandel

Commenti


bottom of page