top of page
Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Speelgoedschaarste

Het stof blaas ik van de knuffelbeer, ik pak de draaipuzzel uit de la en draai aan het wieltje. De afbeelding verandert, drie vrolijke prinsessen lachen me toe. Al vaker hield ik hem in mijn handen om weg te doen, maar ook nu leg ik hem terug. Sommige voorwerpen moeten als een relikwie worden bewaard. Ik trek de la verder open en vind afgesloten doosjes met goochelspullen en andere schoencadeautjes. We hebben auto’s, plastic poppen en spellen die nooit meer worden gespeeld. De la onder het bed van onze zoon is als een toverhoed vol herinneringen.


Vorige week hebben we de puberkamers opgeruimd. Mijn man en ik trokken lades leeg, veegden planken schoon, pulkten kauwgom weg en verwonderden ons over plukken stof die we vonden achter een hoge stapel Donald Ducks en oud speelgoed. Eens in de zoveel tijd mag alles weg wat niet meer wordt gebruikt. Gewapend met stoffer en blik en twee grote grijze vuilniszakken spitten we alles uit. Kleine en grote knuffels belandden in een zak. We vonden van alles: boekjes waarvan ik de tekst bijna uit mijn hoofd kende. Knikkers waar nooit mee werd gespeeld. Een pokerspelkoffertje met fiches verpakt in cellofaan. Alles verdween in zakken, opgedeeld in ‘weg’ en ‘weg te geven’. Echter, bij de zelfgemaakte vechtstok aarzelde ik. Ik bekeek de tak, verbonden met ducttape, nog een keer en probeerde het beeld van onze schattige kleuter te verdringen. Ik zag weer voor me hoe hij met zijn mollige handjes onhandig de tape om de stok wikkelde. Ik herinnerde me zijn enthousiaste blik toen het project af was. Trots. Zo trots was hij. Met een plof belandde de vechtstok in de ‘weggooi-zak’.


Terwijl in november en december bergen nieuw speelgoed worden gekocht, doen wij zakken met oud spul weg. Wat nog schoon en netjes is leveren we in bij De Boem Kringloopwinkel of bij een lagere school. Maar is het niet raar dat ouders, verzorgers en grootouders in deze maanden fonkelnieuw speelgoed kopen, waar soms maar even mee wordt gespeeld voordat het in een la belandt? Lades zoals wij die hebben? Is dat niet vreemd? Wereldvreemd? En zou, nu levering vanuit China een probleem is geworden, er dit jaar minder verspilling zijn? Zouden marktplaatsen en ruilbeurzen beter worden benut? Zou de schaamte om 2e-hands speelgoed te geven van ons afglijden, nu speelgoedschaarste ons dwingt verstandiger te zijn? Het zou een mooie kerstgedachte zijn.


Jacobine van den Hoek


Jacobine debuteerde in 2019 met Zondebok, een roman over een 16e-eeuws waargebeurd verhaal in Amsterdam. In 2022 verschijnt haar tweede roman De roos van Napoleon.

Ook gebaseerd op historische feiten. Over de onwaarschijnlijke liefde van een Franse generaal, Napoleon Bonaparte, en zijn Joséphine.

Comments


bottom of page