top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Sterren zijn nodig

De krant van 15 februari 1923 staat op mijn computerscherm. Buiten is het nog donker en de verwarming die we weliswaar laag hebben staan loeit omdat het vannacht heeft gevroren. Ik lees honderd jaar oude berichten: in London wordt gezegd dat een Frans ‘torpedojager’ door Turkije bij Smyrna ‘in den grond is geslagen’. Uit Moskou komt een bericht dat de Sovjetleiders bijeen zijn gekomen. Ze hebben besloten om niet deel te nemen aan enige Europese oorlog of aan een oorlog in het naburige Oosten ten gevolge van de bezetting van de Roer of de onderbreking van de conferentie in Lausanne. De Russen blijven neutraal tot ieders verbazing. Terwijl men had gedacht dat ze de revolutionaire gedachten wilden bevorderen. In Milaan zijn er kisten met bommen, artillerie- en machinegeweermunitie ontdekt, wordt vermeld, en arbeiders in een ijzerwarenfabriek mogen kiezen: of loonsverlaging of arbeidstijdverlenging naar 53 uur in de week. Ze kiezen arbeidstijdverlenging. Het laatste bericht dat ik lees gaat over de chauffeursvereniging: ze gaan 24 uur staken voor het behoud van de Auto-Centrale in de huidige vorm. Later dat jaar zullen er 142.000 slachtoffers vallen door een aardbeving in de regio Kanto in Japan. Tokyo wordt volledig verwoest, samen met de havenstad Yokohama.


Zomaar een paar berichten uit een krant van honderd jaar geleden geven aan dat er niet veel is veranderd in de wereld. Het geeft ook aan hoe belangrijk het is om meer te weten over onze geschiedenis, en patronen te herkennen. Wat voor onze kinderen een nieuw fenomeen lijkt te zijn is in werkelijkheid een uitgekauwd onderwerp. De reden waarom ouderen vaak flegmatieker ten opzichte van oplossende ‘nieuwe ideeën’ staan is vaak omdat ze voor hen niet nieuw zijn. Is dat een reden om je van alles af te keren? Nee. We hebben de onbevangenheid van de jeugd nodig en ook hun positivisme. Dus toen ik vorige week werd gevraagd om mee te denken over de ontwikkeling van een ouderencentrum in Amstelveen zei ik gelijk: ‘Ja.’ Ons uitgangspunt zal zijn om ons niet alleen op ouderen te richten, maar op een bredere Amstelveense doelgroep. Want juist nu, in een tijd dat geschiedenis zich kan herhalen, is het belangrijk om te verenigen. Om de saamhorigheid te zoeken en geluk te vinden. Al is het op kleine schaal. Geniet samen van mooie en leuke dingen binnen handbereik zodat we als sterren de duisternis kunnen verlichten.


Jacobine van den Hoek


 

Jacobine van den Hoek debuteerde in 2019 met de roman Zondebok. Haar tweede roman, De roos van Napoleon wordt goed ontvangen. Het is een op waarheid gebaseerd verhaal over het leven van Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon.

(Hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)


Jacobine werkt momenteel aan een boek over Madame Tussaud (zomer 2023 - HarperCollins Holland)

bottom of page