top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

U wordt bedankt

Zijn benen gestoken in een trainingspak, grove, witte krullen en een markant gezicht. Bekend ook. Maar waarvan, dat wist ik niet, toen ik in mijn buurt kwam wonen. Het duurde even voordat ik de man kon plaatsen, hij liep altijd met stevige stappen en keek enigszins stuurs. Ik herinnerde mij wie hij was toen een vriend op een keer naar hem vroeg, of ik hem wel eens had zien lopen door onze buurt. ‘Hij woont bij je om de hoek? Die presentator, weet je wel?’ En ja, toen hij zijn naam zei, wist ik het weer en zag ik mezelf in de jaren tachtig weer voor de tv zitten. Een groot vierkant blok op een klein kastje. Zelf was ik nog geen tien. Op zaterdagavond zat ik, geleund tegen mijn moeder, met mijn benen opgetrokken en mijn nachtjurk eroverheen getrokken op ons roze bloemenbankje. Een pakketje kind, wachtend totdat Toppop zou beginnen.


Voor mij was hij een minder grote held dan Ad Visser. Logisch. In die tijd speelde voetbal geen belangrijke rol in mijn leven. Dat hij de meest geïnterviewde profvoetballer was na Cruijff en Van Hanegem en dat ze hem ‘Fratsen Frankie’ noemden heb ik dan ook nooit vernomen in die tijd. Elke presentator was een soort vriend van de gemeenschap. Iedereen hield van Jos Brink en van zijn ‘kroepoekje’, van Mies Bouwman en dus ook van Frank Kramer met zijn Frank Kramer show en Hints. Iedereen kende hem. Want wie keek er nu niet?


Nadat ik wist wie hij was en begreep dat hij op hoge leeftijd nog steeds commentator was bij Eurosport begon ik die wegkijkende blik te begrijpen. De man kan aan de gang blijven als hij iedereen teruggroet die hem tegenkomt. En toch, vooral in het Amsterdamse Bos, gebeurde het wel eens dat onze paden kruisten en we elkaar zagen en gedag zeiden zoals wandelaars nu eenmaal doen.


Nog geen twee weken geleden was er zo’n moment, en dat voelt nu raar, nu hij er niet meer is. In de krant lees ik dat hij op zijn eigen verjaardag onwel is geworden en een ambulance hem heeft opgehaald. Hij heeft onze buurt daarna nooit meer teruggezien.


De voetballer, presentator, quizmaster, voetbalcommentator en buurman, Frank Kramer, is niet meer. Hij is 73 jaar oud geworden. Zijn laatste bericht was:

‘Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt.’


Jacobine van den HoekVan den Hoek is columnist, tekstschrijver en schreef haar debuutroman Zondebok.


Commentaires


bottom of page