top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Vier de zomer

De soepele stof van mijn rok waait op tot boven mijn knie. Een windvlaag laat bladeren ruizen en vlaggen wapperen. Een enkel blad is al geel verkleurd. Bomen zijn in de war geraakt door wisselvallige en natte weer. Maar… De langste dag van het jaar is nu geweest. Het is zomer! Eindelijk zijn er zondagen waar we al in de herfst, winter en lente naar snakten. We kunnen ons gezicht naar de hemel heffen en de warmte op onze huid gaan voelen. Er komen dagen waarin de zonnehoed op kan, de zonnebrand opgesmeerd mag worden en de zonnebril op de neus kan worden gezet. We hebben de eerste zwoele avonden mogen meemaken. Ik zat in onze bescheiden tuin tot ’s avonds diep in de nacht. We hebben de zon zien ondergaan en de hemel roze, oranje en paars zien kleuren. Overdag houden we de gordijnen gesloten om de koelte te bewaren, maar ’s avonds staat bij ons alles open als een mediterrane rijtjeshuis aan de Amstelveense Poel.

 

Ik hou van de luchtigheid van de zomer, van de bloemen die bloeien in mijn tuin. Het Amsterdamse bos is felgroen, bloemen hangen in bakken aan lantaarns en mensen lachen weer op straat. Ik hou ervan om te speuren naar activiteiten en bedenk dat ik dit jaar toch echt graag de wijngaard in de Amsteltuin wil bezoeken, kaarten zal kopen voor ‘Het zomeroffer’ in het Amsterdamse bostheater en laat ik het Bovenkerks zomerfeest en het Keizer Karelpark Wijkfeest niet vergeten. Mijn kleren worden vrolijker. Kleurrijker. Jurken en rokken worden uit de kast getrokken. Blote benen worden bruin. En op mijn neus verschijnen sproeten voordat mijn huid zich aan de zomerse temperaturen aanpast.

 

Ook vanmorgen trok ik mijn meest zomerse rok aan, een zomers topje en ik draag nu mijn zomerhoed om mijn ogen te beschermen tegen de felle zon. In het Oude Dorp bezocht ik Ibiza Village en we waanden ons even op het Spaanse eiland. Goed gehumeurd liepen we naar Sundays, het nog te openen restaurant aan de Poel. Mannen werkten met opgestroopte mouwen aan deze veelbelovende Amstelveense horecazaak met uitzicht op het water. Met Sundays zal de stad weer iets vrolijker kleuren. Het wordt vast een ontmoetingsplek voor jong en oud. En al die initiatieven mogen we vieren, zoals we de zomer mogen vieren. Na een lang regenachtig seizoen.


Jacobine van den HoekJacobines derde boek, Madame, is verschenen. Madame is het wonderlijke en op waarheid gebaseerde verhaal over Marie Grosholtz. Later werd ze bekend als de naamgever van het wassenbeeldenmusea Madame Tussauds. Een boek over passie, eigenheid, ambitie en liefde.

Madame is hier te reserveren.


'Een fascinerend en spannend portret van een oersterke vrouw. Het verhaal boeit en inspireert tot de laatste bladzijde.'

Maaike Rienks, Boekhandel Libris Venstra


Eerder verscheen De roos van Napoleon en Zondebok.


コメント


bottom of page