top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Weggevlogen vogel

De vogel is nog niet weggevlogen, of ik hoor al gemopper in de straten. Gebrom om een kolossaal hoofdkantoor aan de rand van het bos. Ik loop er vaak langs. Je hoeft niet een al te groot verbeeldingsvermogen te hebben om te zien dat het gebouw met een linker- en rechtervleugel en met een uitkijkpost als kop - waar nu nog de letters KLM op prijken - lijkt op een reusachtige vogel. In zijn vorm is het een eerbetoon aan het bedrijf dat zich in de jaren ‘70 in Amstelveen vestigde en vanaf die tijd voor werkgelegenheid en levendigheid zorgde in de gemeente.


Plat moet het, vinden velen; het is een lelijk betonnen gebouw. Anderen lijkt het een goed idee om er appartementen van te maken. Met uitzicht over het bos! Lokale ondernemers en ook ik zitten niet te wachten op nog meer bewoners die ‘s morgens hun huis verlaten en ‘s avonds laat pas terugkeren en alleen nog op straat komen om de online bestelde boodschappen in ontvangst te nemen. Een slaapstad. Dat blijft het als we vrijgekomen ruimtes opvullen met woningen.


‘Ja, en de woningnood dan? Er is geen betaalbare woning te krijgen!’ De man die het Amstelveens Nieuwsblad bezorgt, spreekt me erop aan. Ik knik, beaam en denk na. Dan klaart mijn gezicht op. Eureka! Maak er studentenwoningen in; heel veel kleine appartementen. En behoudt het gebouw waar we trots op zijn. Studenten hebben geen negen tot vijf-ritme. Studenten zorgen voor levendigheid. Ze hebben frisse energie. Ideeën. Initiatieven. Als zij er zijn hoeven we evenementen zoals het Amstelveens Boekenfeest in ANNA, niet meer per se op zondag te organiseren. Naast de grote grijze golf (door mij zeer gewaardeerd, maar wel erg homogeen) zullen we bij culturele evenementen ook de hippe geïnteresseerden jongeren treffen.


Jongeren trekken nu massaal naar Amsterdam. Wonen ze hier, dan zal het culturele programma in Amstelveen zich vanzelf aanpassen zoals dat ook is gebeurd voor Japans- en Indiaas-sprekende Amstelveners. Laat ze maar komen. We geven ze een warme ontvangst.


Geef Amstelveen een Uilenstede2.0 En mag ik dan alvast kamers reserveren voor mijn zonen? Want de krantenbezorger heeft gelijk, voor onze kinderen is het vrijwel onmogelijk een betaalbare ruimte in Amsterdam of Amstelveen te vinden. En dat probleem zal met de jaren alleen maar groter worden.


***Voor de derde keer wordt de Annakerk omgetoverd tot een cultureel bolwerk van auteurs, muzikanten, woordkunstenaars en zelfs sportieve boekliefhebbers.


Het evenement wordt geopend door wethouder Herbert Raat. Dan volgen lezingen. Voor de kleine bezoekers komt 's middags Dikkie Dik, dansen en springen we mee met de BookCamp en speelt Jordi Martin, live.


Wees welkom!

Comments


bottom of page