top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Wees gewaarschuwd

Verwonderd bekijk ik het scherm van mijn mobiel. “Hé koningin,” staat er. Het nummer is onbekend. Wel zie ik een naam en een foto. Een ongemakkelijke rilling trekt door mijn lichaam. Ik schud mijn ongemak van me af als een hond met natte vacht en laat de whatsapp met een grijns aan mijn zoon lezen. We lachen. En al snel vergeet ik het voorval.


Het is elf uur. De zon is prachtig ondergegaan en ik heb in de kajuit van onze boot een kaars aangestoken om het donker te verdrijven. Soms vind ik het lekker om het Amstelveense achter me te laten en trek ik me terug op onze boot. Zo ook vanavond. Sloom lig ik languit op de bedbank, klaar om een film op mijn laptop te bekijken. ‘Hé, dat is vreemd.’ Mijn laptop heeft de hotspot van mijn mobiel nodig en herkent het apparaat niet. Verbaasd geef ik toestemming mijn mobiel te vertrouwen. Dan vraagt Netflix om een wachtwoord. Ik open mijn digitale wachtwoordenkluis, type de juiste code in en krijg een foutmelding. ‘Wat?’ Dit keer geef ik geen toestemming; wantrouwen weegt zwaarder dan mijn vertrouwen. Gefrustreerd behelp ik mij met het kleine scherm van mijn mobiel en ik val vroeg in slaap.


Door de kieren van de bootgordijnen schijnt de zon naar binnen. Slaperig zet ik mijn telefoon aan en staar naar een pushbericht dat melding maakt van een probleem. Mijn bankzaken lopen gevaar! Ik moet bellen en actie ondernemen! Enigszins versuft klik ik op het bericht dat me gelijk naar mijn bankapp leidt. Werktuiglijk gaan mijn vingers naar de nummers om een code in te tikken. Dan denk ik aan de vreemde meldingen van de vorige avond. Mijn wijsvinger zweeft boven het glas en mijn hartslag versnelt bij het idee wat een indringer kan doen als hij toegang krijgt tot mijn bankzaken door één klik op een raar whatsappje en een paar acceptaties.


‘Wat doe je als je plotseling in het water valt?’ vroeg de instructeur tijdens onze vakantie voordat we gingen raften. Ik bedacht van alles. Het juiste antwoord was: rustig blijven. Geen paniek. Dat schiet door me heen als ik ook zie dat al mijn documenten worden geüpload. Geschrokken zet ik mijn mobiel uit en een paar uur later volgt een harde reset. Met een schoon, veel verloren informatie en gewijzigde wachtwoorden begint mijn digitale leven opnieuw. Een vreemd appje open ik nooit meer.


Jacobine van den Hoek


 

Jacobine werkt nu aan haar derde boek, Madame. Deze roman komt uit in januari 2024 en is hier al te reserveren. Madame is een wonderlijk en op waarheid gebaseerd verhaal over de krachtige Marie Grosholtz. Later werd ze bekend met haar Madame Tussauds musea.


Jacobine debuteerde met de historische roman Zondebok (2019). In 2022 volgde De roos van Napoleon. Dit boek werd met enthousiasme ontvangen en is vertaald. De roos van Napoleon is een op waarheid gebaseerd verhaal over Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon. Het boek is hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)Comments


bottom of page