top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Topsport in de keuken


Zijn voet gaat naar achteren, klaar voor een subliem schot. De zijkant van zijn schoen raakt de bal precies waar hij hem heeft willen hebben. De bal vliegt door de lucht, direct voor de voet van zijn teamgenoot. Hij legt hem met zijn zwart gepoetste schoen resoluut stil. Schopt daarna met een voortreffelijke precisie naar de man tegenover hem.

Ze staan op een parkeerplaats. Hun tenue hoort niet bij een voetbalclub. Aan hun zwarte koksbroeken en wit gestreken livreien is te zien dat ze werken in het sterrenrestaurant Aan de Poel, dat maandag weer twee Michelinsterren kreeg. De voorbereiding is gedaan. Het team benut de tijd tussen de lunch en het diner om even te ontspannen. Daarna zullen ze in de keuken als topsporters alert, precies en geconcentreerd hun werk moeten doen. De chefkok zal zijn jongens in de keuken aansturen als een gedisciplineerd voetbalteam. Iedereen kent zijn plaats en neemt volledige verantwoordelijkheid. Want koken in een toprestaurant is vooral keihard werken, niet zeuren, luisteren en je spullen op tijd klaar hebben. Slechts het geluid van gepruttel en gesis zal de keuken vullen. Afgewisseld met klanken van stalen pannen die op het fornuis worden gezet of keukengerei dat ergens tegen aan tikt. Geen geschreeuw, geen stress. Alleen af en toe een sturende opmerking. Vanuit mijn auto geniet ik van het ongedwongen beeld van de keukenboys op de parkeerplaats. En ik denk meteen aan een ander bekend keukenteam in Amstelveen. Hoe anders vullen de jongens van Restaurant De Jonge Dikkert hun vrije tijd in. Ook hen zie ik met regelmaat buiten. Saamhorig zitten ze dan naast elkaar in het houten huisje voor de molen. Vijf koksbuizen op een rij. Een telefoon losjes in hun hand. Ik veronderstel dat koksmannen hun pauze afwisselend invullen. En dat iedereen zich, net als bij topsport, op zijn eigen manier voorbereidt. Wie weet visualiseren de koks hun gerechten wel op dat bankje. Zoals voetballende koks zich voorstellen hoe de bal langs de keeper het doel in gaat. Het resultaat zal blijken op het bord. Ik neem mij voor om binnenkort de proef op de som te nemen. In deze tijd van het jaar is het goed je af en toe eens goed te laten verwennen.

bottom of page