top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Met volle vaart vooruit (4)


Er is een moment geweest dat ik dacht dat mijn manuscript nooit af zal zijn. Vlak voordat ik mijn thriller naar de uitgeverijen stuurde haalde ik weer een fout uit de tekst. Met een diepe zucht drukte ik uiteindelijk toch op ‘zenden’ en werd de mail met bijgevoegd manuscript, brief en synopsis verstuurd. Op hoop van zegen.

Ik kon daarna natuurlijk duimendraaiend wachten op een reactie. Maar passief afwachten ligt niet in mijn aard. Het is ook weinig inspirerend, vooral wanneer ik na twee weken de eerste afwijzing krijg. Bovendien ambieer ik een carrière en niet alleen de uitgifte van een gedrukt boek. Als dat zo zou zijn dan kon ik het manuscript beter laten redigeren en in eigen beheer laten drukken bij een ‘Printing On Demand’-bedrijf. Nee, mijn ambitie reikt verder. Ik droom ervan dat mijn boek op de plank ligt als ik tijdens mijn vakantie een willekeurige boekhandel in loop. Of nog mooier, als ik op het strand loop en iemand naast me zie, die mijn boek leest. De kick! Ik krijg het er nu al warm van.

Stil zitten wachten behoort dus niet tot mijn beste kwaliteiten. Daarom begin ik te zoeken naar een onderwerp voor mijn tweede boek. Een vriendin wijst mij erop dat dit ook een historische roman kan zijn. Eerst verklaar ik haar voor gek. Veel te moeilijk! Maar ze kijkt me serieus aan en zegt dat het een kwestie van voorbereiden is. ‘Je moet alleen iets meer onderzoek doen voordat je aan schrijven begint.’ Het klinkt volstrekt logisch.

Al snel vind ik een artikel in het tijdschrift ‘Ons Amsterdam’, het wijst me erop dat er in de 16e eeuw wel iets heel raars aan de hand was in Amstelredam. Een drama waarbij weeskinderen betrokken waren, was, volgens historici, een voorbode voor politieke onrust en de beeldenstorm (1566). Ik neem contact op met de schrijver van het artikel en hij stuurt mij behulpzaam informatie waarop zijn feiten zijn gebaseerd. Al lezende word ik steeds enthousiaster over het onderwerp. Met volle overgave duik ik in de 16e eeuw, begraaf me in het stadsarchief van Amsterdam en leen stapels boeken over de middeleeuwen.

Nog steeds ben ik verbaasd hoe een verhaal zich langzaam in elke vezel van je lijf nestelt. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Slechts af en toe denk ik nog aan de uitgifte van mijn thriller. Met volle vaart stort ik mij in een nieuw avontuur en ik geniet van elke seconde.


Jacobine van den Hoek


@ september 2017


Nawoord 2023: Deze column heb ik niet herschreven en deel ik ter inspiratie. Inmiddels ben ik beter gaan schrijven (lees ook de blog meters maken en heb ik veel geleerd.

 

Jacobine werkt in september 2023 aan haar derde boek, Madame. Dit boek is hier al te reserveren en verschijnt in januari 2024. Madame is een wonderlijk en op waarheid gebaseerd verhaal over de krachtige Marie Grosholtz. Het speelt zich af tijdens de Franse Revolutie in Parijs. Tegenwoordig is ze bekend als oprichtster van de Madame Tussauds musea.


Jacobine debuteerde met de historische roman Zondebok (2019). In 2022 volgde De roos van Napoleon. Dit boek werd met enthousiasme ontvangen en is vertaald. De roos van Napoleon is een op waarheid gebaseerd verhaal over Joséphine Bonaparte, de eerste vrouw van Napoleon. Het boek is hier te bestellen. Ook als luisterboek, e-book en in braille)bottom of page