top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Keuzes maken


Daar stonden ze op een rij. Alle voor- en nadelen van een mogelijke nieuwe baan. Het ene bedrijf was groot en bestond al lang. Bij het andere werkte slechts drie mensen die de organisatie zouden uitbouwen. De gesprekspartners bij het kleine bedrijfje spraken mij meer aan, maar doorgroeimogelijkheden en salaris waren beperkt. Ik nummerde elk argument naar belangrijkheid en nam zo mijn beslissing. Het kleine bedrijf kreeg de meeste punten en won. Dat was veertien jaar geleden. Hoe zou mijn leven eruit zien als ik anders had gekozen? Dan zou ik geen relatie hebben met mijn man, hem leerde ik op het werk kennen. Ook zou ik niet van Amsterdam naar Amstelveen zijn verhuisd. Misschien zou ik actief zijn op websites als Tinder en mijn weekenden doorbrengen in musea en jazz-cafés in plaats van op sportvelden met de kinderen. Een enkele keer worden keuzes voor je gemaakt. Vaak in relaties of op het werk. Je wordt afgewezen, bent niet goed genoeg. Althans, niet op die plaats, op dat moment. Vooral dat laatste is belangrijk om je te realiseren zodat je eigenwaarde niet krimpt als een kleurrijke vrucht tot een verschrompelt stukje fruit. Binnenkort staan de stembussen weer voor ons klaar en worden wij gevraagd te kiezen. Voor het landsbelang welteverstaan. Liever een foute keuze, dan geen keuze, luidt het devies van de kenner. En wat goed of fout is wordt er niet bij gezegd. Wél informeren aanhangers van grote partijen ons op pleinen als het Gelderland- en het Stadsplein. Een lach. Een duim. Het is nog net geen knuffel die we krijgen. Alles om zieltjes te winnen voor de grote dag op 15 maart. De leukste keuzes zijn die, die spanning opleveren. Positief of negatief. Want zijn dat niet de momenten die je je altijd zult herinneren, die écht ergens over gaan. Zo’n moment had ik vorige week. Na een afwijzing vroeg ik mij af, zal ik stoppen of doorgaan met schrijven. Ik maakte een lijstje. Voor doorgaan bedacht ik maar twee voordelen: geluk en passie. Onder stoppen stonden meer argumenten. Ik nummerde ze, net als vijftien jaar geleden naar belangrijkheid. Doorgaan won. In welke mate deze keuze mijn leven zal beïnvloeden weet ik niet. Net zomin als dat we vooraf niet weten of de verkiezing op 15 maart 2017 de geschiedenis in zal gaan als een historische dag.

Volg Jacobine op Facebook of Twitter

bottom of page