top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Kampioenen


Een luid gejuich golft vanuit het Wagener stadion naar mijn tuin. Duizenden kelen schreeuwen om het hardst hun enthousiasme uit. Het is de oranje leeuwinnen gelukt hun doel te bereiken; ze hebben gewonnen! Dit jaar zijn zíj de beste van Europa!

Vanaf de bank geniet ik van de stralende gezichten van de hockeydames op tv. De ontlading laat hen springen van geluk. Ze omhelzen elkaar. Juichen. De cameraman vangt met zijn camera een verloren traan op en toont daarna het publiek, dat uitzinnig van vreugde op de tribune staat.

Als bondscoach Alyson Annan haar pupillen in haar armen sluit, breekt de zon door op haar gezicht. Ze kent het gevoel; ze won zelf twee keer goud op de Olympische Spelen, twee keer goud op een WK en vier keer won zij met haar spel de Champions Trophy. Maar het is voor het eerst dat ze met de Nederlandse hockeyvrouwen de top haalt.

Een overwinning die haar extra zoet zal smaken. Een jaar geleden moest ze ten overstaan van de hele wereld toegeven dat ze zich had vergist; tijdens de halve finale van de Olympische Spelen in Rio, dacht ze dat er nog een kwartier zou volgen, terwijl er direct shoot-outs genomen moesten worden. Met opgeheven hoofd ontving ze de kritiek, maar ergens diep van binnen moet er een vuurtje zijn ontstoken dat haar aanzette tot de topprestatie die ze nu heeft neergezet.

Zodra een microfoon onder haar neus wordt geduwd staat haar gezicht weer strak en geconcentreerd. Zoals alles wat ze doet weloverwogen is. Ik herinner me nog hoe ze het voetbalteam van onze, toen zesjarige, zoontjes trainde. Vriendelijk, doch resoluut en duidelijk, liet ze de springerige mannetjes doen wat ze van hen verwachtte. Sporten met een bal dien je serieus te nemen.

‘Er is geen last van mijn schouders gevallen,’ reageert ze op een vraag van de reporter. Net als de commentator geloof ik haar niet. Maar als ze toevoegt, ‘ik zal dit succes eerst even laten bezinken, maar ga ervan genieten, en ik ga het vieren,’ geloof ik haar wel. Het vertrouwen dat de hockeywereld in haar had is beloond. Ze heeft alweer een topprestatie geleverd, en dat mag gevierd worden.

Deze column van Jacobine van den Hoek is geplaatst in het Amstelveens Nieuwsblad.

bottom of page