top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Wijze mannen en vrouwen


Soms ontmoet ik iemand die ik het liefst in een doosje doe en in mijn zak wil stoppen. Maandag zag ik hem voor de tweede keer bij talkshow BV Amstelveen. De manier waarop hij zijn alpinopet droeg, zijn houding, en wellicht zijn karakteristieke kop, verraadden zijn artistieke achtergrond. Mijn leven lang heb ik een zwak gehad voor wijze mannen. Misschien doordat ik vanaf mijn vierde alleen met mijn moeder opgroeide, of het zit in mijn genen. Ik weet het niet. Wanneer ik iemand tegenkom die vraagt in plaats van oordeelt. Iemand die mij niet geringschattend aankijkt als ik iets doms of onhandigs zeg, dan ben ik verkocht en hang ik als een klein kind bewonderend aan zijn lippen. Zo’n man is Han Bakker voor mij. Hij sprak in P60 over cultuur - het thema van talkshow Amstelveen BV - en over zijn avonturen in Dordrecht. ‘Lost case’, zeiden ze over deze stad. Zonder ziel, niets aan te doen. Maar een Dordrechtse wethouder zag iets anders. Had geloof en deelde dat met Han. Ze dineerden en spiegelden elkaar de mooiste voorstellingen voor. Ze bedachten hoe een duurzame investering in de culturele infrastructuur de stad op de kaart kon zetten. Ze praatten en praatten, totdat de horeca-eigenaar hen eruit bonjourde. Nu, jaren later trekt de stad veel bezoekers. ‘Verwar cultuur niet met kunst,’ legde Bakker uit. Bouwstijl, sport of inrichting van de stad kunnen vormen van cultuur zijn. Om erachter te komen wat een stad onderscheidt van anderen zijn veel gesprekken met bewoners nodig. Zij bepalen uiteindelijk de cultuur. Zij kunnen je vertellen waar ze trots op zijn, en wat er zo bijzonder is aan de stad.

Judith Osborn, een andere spreker bij BVAmstelveen, benadrukte hartstochtelijk dat musea de nieuwe kerken kunnen zijn: ‘Zolang je jongeren en lokale mensen maar betrekt. En het bereik van social media gebruikt.’ Ik geloof haar. En Han Bakker. Betrek de bevolking bij cultuur in de breedste zin van het woord, investeer erin en maak de verbinding. Soms is het goed te luisteren naar wijze mannen en vrouwen.

Deze column is geplaatst in het Amstelveens Nieuwsblad.

Meer columns vind je hier.

bottom of page