top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Verslaving


Een enkele keer komt de vraag wel eens voorbij: ‘Ben je verslaafd?’ ‘Nee,’ is mijn standaard reactie. Want, zo denk ik, ik kan best een dag zonder suiker. (Ook al probeer ik het nooit uit.) En alcohol laat ik makkelijk staan. (Zelden drink ik meer dan twee glazen.) Drugs dan? Ach ja, vroeger wel eens geprobeerd, maar van een jointje werd ik vreselijk slaperig. (Ongezellig!) En sigaretten vind ik ook niet lekker. Voor alleen de geur al, trek ik mijn neus op. En harddrugs, daar blijf ik al helemaal van af.

En toch… Voor iedereen is het goed om even te ontspannen. ‘De boog kan niet altijd gespannen staan,’ zei een vriend ooit tegen mij. We liepen door Amsterdam, iedereen was laveloos, en ik wilde het liefst naar huis. Hij had gelijk. Het leven is te kort om alleen maar serieus te zijn. Te mooi om steeds te denken aan de dag van morgen. Aan verplichtingen. Aan de kinderen die de volgende dag weer voor je staan. Of aan werk dat je die week nog wilt doen.

Sport heeft het in zich om je even buiten je eigen werkelijkheid te plaatsen. Zo lukte het door ‘ons’ AJAX om de wereld om ons heen te vergeten en maar één ding belangrijk te vinden: WINNEN. We dansten van geluk toen dat lukte. Juichten. Schreeuwden. En vielen elkaar in de armen. De beloning was een gratis shot dopamine. Café 1890, Thijs, Abina, Café het Wapen of ANNA, de kroegen stonden vol met mensen die maar een ding wilden: het beste voor hun cluppie. Het beste voor zichzelf.

Sport. Ja, daar heb ik dan toch mijn eigen verslaving gevonden: hardlopen. Laat mij een week niet bewegen, en mijn gezin moet het bezuren. Zonder mijn wekelijkse portie endorfine vliegen mijn gedachten me naar mijn strot, is het leven zwaarder en zie ik overal hindernissen. Het klinkt mooi, hardlopen als verslaving. Maar wat als je – zoals ik – de veertig gepasseerd bent en blessures op de loer liggen? Dan leg je jezelf op een pijnbank bij de fysio, en laat je je pijnlijke spieren met een naald doorprikken omdat ‘dry needling’ helpt.

Alles voor je verslaving.

Zondebok Jacobine

Deze column is geplaatst in het Amstelveens Nieuwsblad.

******

Onlangs is Zondebok, de debuutroman van Jacobine van den Hoek verschenen.

Zondebok is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via deze link.

bottom of page