top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Het ei


eieren Jacobine

Er staat een rij voor de toonbank in de Darya supermarkt, de winkel waar ik altijd hummus, mijn favoriet, en Turkse broden koop. Voor me wijst een klant vastberaden aan wat hij wil. De heer draagt een lange jas, een hoed, kijkt vriendelijk en toont zich tevreden als de verkoper witte eieren bij zijn boodschappen legt.

Eieren, denk ik, die heb ik ook nodig. En ik voeg ze bij mijn bestelling als ik aan de beurt ben. ‘Witte of bruine?’ vraagt de verkoper. Maakt hij een grap? ‘Smaken witte eieren anders?’ Ik lach erbij. Maar de verkoper blijft ernstig. ‘Er zijn klanten die alleen maar witte eieren eten,’ legt hij uit. ‘Het heeft met religie te maken. Joden kiezen witte, anderen eten bruine.’ Ik schiet in de lach. Er gaat een wereld voor mij open. ‘Werkelijk?’ De verkoper mag voor mij de bovenste eierdoos pakken, het zijn bruine, maar mijn interesse is gewekt. Wat hebben de joden met de kip en het ei?

Het gaat gelovige Joden niet om de oorlellen van een kip, leer ik later. Ze vinden kippen met witte oorlellen (die witte eieren leggen) net zo mooi als die met rode oorlellen; het is geen schoonheidsideaal waar ze voor staan. Nee, het gaat om de bruine puntjes in de dooier. Witte eieren bevatten, in tegenstelling tot bruine, vrijwel geen puntjes die lijken op bloed. En bloed is verboden volgens de voorschriften van de Thora. Daarom wordt vlees na de slacht geweekt in zoutbaden, wordt lever boven open vuur gegrild en zijn de eieren dus bij voorkeur wit.

Maar hoe zit het dan met het dierenwelzijn, een ander belangrijk aspect in de Thora? De diervriendelijke eieren met code 1 en 0 (vrije-uitloop- en biologische eieren) zijn altijd bruin. Witte eieren worden gelegd door legbatterijkippen, die in het best geval een paar stappen kunnen lopen in hun kooi (scharrelei - code 2). Een dilemma voor de gelovige Jood, lijkt me. Kiest hij of zij voor koosjer of voor diervriendelijk voedsel? Kennelijk hebben ze daarin een keuze gemaakt.

Hoewel ik niet gebonden ben aan religieuze regels, spreekt ‘bewust kiezen’ mij wel aan. Bruin of wit? Wit of bruin? De volgende keer, als ik weer bij Darya ben, lach ik niet. Ik zal de vraag van de verkoper serieus nemen en beantwoorden.

***

Zondebok Stadswandeling boek boeken

Jacobine van den Hoek schrijft wekelijks een column in het Amstelveens Nieuwsblad. Ze schreef haar debuutroman Zondebok. Het boek kreeg positieve recensies en is verkrijgbaar bij alle lokale boekhandels of via internet. Ook als e-book of luisterboek verkrijgbaar.


Zondag 9 februari is er een stadswandeling rondom haar debuut Zondebok in samenwerking met Stadslovers' Tours en boekhandel Libris Venstra Amstelveen.

Aanmelden kan hier.

Jacobine toont de historische locaties uit haar roman Zondebok. In het spoor van haar research zie je historisch Amsterdam tot leven komen.

Een unieke kans om mee te kijken door de ogen van de auteur en haar personages!

'Een overtuigend debuut.'

- Telegraaf (Bartjan ter Braak)

bottom of page